Vaterpolistima po 20.000 evra - država će dati više novca nego ikada


Vlada Srbije donela je na sednici odluku o dodeli novčane
nagrade od po 20.000 evra svakom osvajaču zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u vaterpolu, koje je u subotu završeno u Barseloni. Kako je saopštila Vlada Srbije, pored srpskih reprezentativaca, nagrada u istom iznosu biće dodeljena i treneru vaterpolo reprezentacije Srbije Dejanu Saviću. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se vaterpolistima, koji su osvojili, četvrti put zaredom, titulu evropskog prvaka, rekavši da su doneli veliku radost Srbiji, ali i Srbima širom sveta.

Vučić je, na prijemu za vaterpolo reprezentativce, koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Barseloni, rekao da nije naučio na govore koji su mnogo lepi, ali da su vaterpolisti ljudi koji uvek Srbiji donose najviše.

"Ako smem da citiram Dušana Mandića i Andrija Prlainovića doneli ste radost ne samo Srbiji, već našem narodu gde god živi, u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, na celoj zemaljskoj kugli. Hvala svima koji nisu rođeni u Srbiji, a koji igraju za svoj narod i svoju Srbiju. Hvala svima koji ste se toliko srčano borili za naše boje - crveno, plavo, beli dres. Iako u bazenu nema dresova, on vam je u srcu i glavi", rekao je predsednik.

Vučić je zahvalio što su vaterpolisti "najbolji", i što, iako nemamo novca koliko imaju mnogi drugi, njima to ne predstavlja prepreku da budu najbolji i najveći u celom svetu.

"Četiri puta zaredom osvojiti evropsku titulu nije samo neka priča, već priča o promeni mentaliteta, pobedničkog, u nečemu na šta mi u Srbiji nismo uvek naučili. To može samo uz ogroman trud, veliki rad, ogromnu energiju i ambiciju", kazao je on.

Zahvalio je selektoru i reprezentativcima što se redovno odazivaju pozivu nacionalne selekcije, i što im nikada nije teško da se okupe i bore za svoju zemlju.

"Mnogima od nas ste doneli radost. Svako od nas se odmara, a jedino ste vi ti koji se nikada ne odmarate. I kada niste u klubovima imate posla sa nacionalnim timom. Doneli ste ogromu radost našoj zemlji, posebno u trenucima kada nije lako biti ni Srbin, ni državljanin Srbije. Ne mislim na ekonomske prilike koje su svakako bolje nego ranije, već na sve što se zbiva oko nas", istakao je on.

Vučić je kazao da očekuje od vaterpolista, iako je nezahavalno reći, "uvek još više, iako nema više i dalje", da vrate titulu svetskog prvaka, i sačuvaju titulu olimpijskog pobednika".

Rekao je da će država da učini koliko može da im pomogne u tome.

S tim u vezi je podsetio da je doneta odluka da se pokrije bazen u Vrnjačkoj Banji, gde mogu da treniraju.

Takođe je preneo da je na vladi doneta odluka o "onome što pripada" reprezentativcima, dodajući da Srbija, onoliko koliko može nagrađuje svoje šampione.

Kazao je da je, pre nego što je počeo Evropski šampionat, razgovarao sa čelnicima Vaterpolo saveza, dodajući da će država dati više novca nego ikada tog sportskoj organizaciji, očekujući da oni vrate odmah dugove iz prošlosti, i da mogu normalno da rade, razvijaju i ulažu u vaterpolo sport u zemlji.

izvor: Tanjug, agencije, foto: waterpoloserbia.org

POPULARNO