U Vojvodini uzgajaju banane, masline, limun, kivi, kikiriki...


Vremenske prilike se polako menjaju u našoj sredini, pa je klima
sve povoljnija i za uzgajanje egzotičnog voća i cveća. U jednom domaćinstvu u Šidu nadaju se uskoro plodu banane.

Banani prave društvo mandarina, maslina, sibirski kivi i limun, pa običan limun, ali ploda veličine ljudske šake, pa japanska jabuka, indijski jorgovan, jerihonska ruža... Sve to raste u dvorištu Nevenke Bažik u Šidu, prenosi RTV.

U zagrljaju zelenila i raznobojnog cveća i mirisa, Nevenka uživa od jutra do mraka. Zalivanje, okopavanje, dodatna prihrana, otkidanje procvalih cvetova, svakodnevno zahteva dosta vremena, ali osmeh na licu govori sve.

Mnogi prolaznici zastanu, zavire u dvorište, čak i nepoznati zamole za pelcer. Uvek im daruje, iz srca, prenosi RTV.

Kivi se uzgaja uglavnom u primorskim mestima zbog blage klime, jer je veoma osetljiv i zato je čudno što je dobro rodio u Banatskom Karlovcu

Dragiša Vesković iz Banatskog Karlovca pre osam godina je u svom dvorištu posadio prve sadnice kivija.

Sada će obrati više od sto kilograma tog izuzetno zdravog voća, a u poslu mu pomaže i unuk Nikola, prenosi RTS.

Kivi se uzgaja uglavnom u primorskim mestima zbog blage klime, jer je veoma osetljiv i zato je čudno što je dobro rodio u dvorištu Dragiše Veskovića u Banatskom Karlovcu, mestu koje je poznato po niskim temperaturama zimi, i po jakoj košavi tokom čitave godine.

"Ovaj kivi je dokazao da može da izdrži i minus 30 stepeni. Ovde je zimus izmereno i minus 23 i 25, evo ništa mu nije falilo, važno je samo da se u proleće lepo oreže", kaže Dragiša Vesković, uzgajivač kivija.

Dragiša ima još jedan neobičan hobi. U Deliblatskoj peščari je počeo da gaji kikiriki i obećao je da će sledeće godine pozvati na berbu.

izvor: RTV, RTS, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO