U Novom Sadu najstariji aerodrom u regionu: "Imali smo tri mala aerodroma ubrzo nakon toga..."


„Kolor Pres Grupa“ u saradnji sa Gradom Novim Sadom
organizovala je aero miting na čenejskom aerodromu, a zatim i okupljanje na Štrandu u sklopu „Štrand samer festa“, a sve u susret „Egzit“ festivalu.

Na Čeneju su se okupili mnogobrojni ambasadori, kao i beogradski gosti, zatim predstavnici medija koji su imali priliku da se provozaju helikopterima, ili probaju vožnju paraglajderom, zavisno od raspoloženja. Direktor „Kolor Pres Grupe“ Robert Čoban kaže da Novi Sad na ovaj način ima priliku da pokaže i svoje turističke, kao i privredne potencijale.

"Pored predstavnika stranih ambasada, našem događaju su se odazvali i predstavnici evropske investicione banke, a osim toga akcenat je i na popularizaciji aerodroma „Čenej“ , jer i dosta naših ljudi ne zna kapacitete i sadržaje koje ima Aero klub „Novi Sad“", ističe Čoban i dodaje da je gostima na tri lokacije Čenej, Štrand i Petrovaradinska tvrđava baš na otvaranje „Egzita“, dan kada i treba predstaviti Novi Sad pun turista.

Prema njegovim rečima, bitno je ambasadorima predstaviti Novi Sad i Vojvodinu na najlepši način kako bi oni stranim investitorima preneli svoje utiske i tako rivukli nove ulagače.

Predsednik Aero kluba „Novi Sad“ Dragoljub Samardžić kaže da klub ove godine slavi 95 godina, koji je osnovao Eugen Dunđerski, i ističe da je njihov aerodrom najstariji u regionu, napravljen davne 1913.godine.

„Imali smo tri mala aerodroma ubrzo nakon toga, a to mnogi Novosađani ni ne znaju. Prva pilotska škola takođe je otvorena u Novom Sadu, kao i prva fabrika aviona osnovana 1923.godine vlasnika Dimitrija Konjevića“, kaže Samardžić i napominje da sve što se dešavalo u avijaciji, dešavalo se u Novom Sadu, i istorija vazduhoplovstva u našoj državi je rođena je u Novom Sadu , te se nada da će povratiti stari sjaj, a prema obećanjima gradskih čelnika u planu je obnova aerodroma na Čeneju.

Hrvatski ambasador Gordan Bakota kaže da je često na Čeneju gde ima puno prijatelja, a da je diplomatija uvek spoj zadovoljstva i posla, i da se trenutno razmatra mogućnost međugranične saradnje u sklopu IPA fondova, jer nam je granica vrlo blizu.„Osim što uživam u ovim prekrasnim predelima, uvek pričamo i o mogućim saradnjama“, kaže Bakota i dodaje da je morao da propusti prvo veče „Egzita“, ali da će neku drugu noć sigurno posetiti Tvrđavu.

Švajcarski ambasador Filip Ge kaže da je u Novom Sadu bio nekoliko puta, a pre dva meseca održao i predavanje na Filozofskom fakultetu.

„Imao sam veliku želju da posetim Novi Sad, jer sam čitao romane Aleksandra Tišme, a osim centra i tvrđave posetio sam i galerije, ali najimpresivnija mi je tvrđava“, kaže Ge i dodaje da će nakon otvaranja, kom je prisustvovao, videti dalji program i odlučiti na koje će još dane „Egzita“ ići.

Ambasador Kipra Konstantinos Eliades kaže da je u Novom Sadu bio mnogo puta, i da je najlepši Dunav kao i Petrovaradinska tvrđava, kao i cela naša država. On se oprobao u vožnji paraglajderom i dobio veliki aplauz na kraju vožnje.

„Volim i vašu hranu, posebno pečenje“, rekao je Eliades, a ovo mu je prvi „Egzit“, kome se itekako raduje.

izvor: Tanjug, dnevnik.rs, agencije, foto: AKNS

Putnički aerodrom u NS sve bliže - Predstavnici stranih ambasada posetili Čenejski Aerodrom (VIDEO)