Studentski domovi se spremaju za nove brucoše - kreče se sobe, renoviraju kupatila, menjaju pločice...


Pripreme za prijem novih stanara u studentskim domovima u
svim univerzitetskim centrima u Srbiji uveliko traju, ali mesta, kao i do sada, neće biti za sve brucoše koji u oktobru započinju školovanje i žele mesto u studentskom domu.

U domove u Beogradu koji raspolažu sa ukupno 9.558 mesta biće primljeno 1.100 brucoša, a prijavi se duplo njih, dok u Novom Sadu konkuriše oko 1.000 , a mesta ima za 300 novih studenata.

U ''Studentskom centru Beograd'' kažu da konkurs za prijem brucoša traje od 3. do 18. septembra, a uslov je i da su brucoši državljani Srbije i da nemaju prebivalište u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju,a

Isti uslovi važe naravno i za smeštaj u osam domova u Novom Sadu i još dva u Somboru i u Zrenjaninu, koji im pripadaju, a rok za prijavljivanje je od 1. do 15. septembra kaže Steva Lazarević iz Studentskog centra Novi Sad.

Mesta u novosadskim studentskim domovima ima za ukupno 3.064 studenta, a prijavi ih se oko 5.000. Zato krevet u sobi nekog od novosadskih domova dobijaju najbolji đaci i studenti, kaže on.

Međutim u 14 prestoničkih domovima, za čija mesta će konkurisati oko 8.500 studenata starijih godina, kako kaže upravnica I bloka u ''Studentskom gradu'' Biljana Anđić, ima dovoljno mesta za sve studente, pa i one koji po objavljivanju rang liste ostanu ''ispod crte''.

''To je mali broj studenata, ali i za njih obezbedimo smeštaj u najkraćem roku. Obično neko od studenata odustane jer mu nešto ne odgovara u domu ili je u međuvremenu našao privatni smeštaj, tako da do Nove godine smestimo i sve studente koji su bili ispod crte'', navela je Anđić.

Ona navodi da će cene smeštaja u domovima koji su podeljeni u četiri kategorije ostati iste i podseća da iznosi nisu korigovani od 2008. godine.

''Najniža cena smeštaja je 1.020 dinara, a najviša cena u prvoj kategoriji je 2.230 dinara'', navela je Anđić.

I aktuelne cene obroka u studentskim menzama neće se menjati tako da će sva tri obroka dnevno koštati 171 dinar - doručak 40, ručak 72, a večera 59 dinara.

Ni cene smeštaja u novosadskim domovima nisu promenjene i iznose o 1.860 dinara u onim takozvane prve kategorije u kojima svaka soba ima kupatilo i malu terasu, odnosno 1.430 dinara u nešto malo manje komfornim domovima druge kategorije.

Trenutno u svim domovima, jer je raspust se nešto radi - kreče se sobe, popravljaju krovovi i prozori, renoviraju kupatila, menjaju pločice, obavljaju higijensko-sanitarni radovi u menzama, a ovog leta su klimatizovane čitaonice i restorani u svim domovima u prestonici.

''Trudimo se da do septembra saniramo sve kvarove, a u svakom domu ima nešto da se popravi. U Studenjaku se u I i II bloku trenutno renoviraju kupatila u 40 soba, negde se kreči, negde menja stolarija ili popravlja krov, radi se i reparacija nameštaja", kaže Anđić.

I stanare najvećeg doma u Novom Sadu "Slobodan Bajić" sačekaće iznenađenje.

"Tu pravimo novu, veću i komforniju teretanu, a osim redovnog čišćenja u takozvanom Novom domu majstori će promeniti pločice i renovirati kupatila. U ostalim ćemo proveriti i ukoliko je potrebno popraviti električne, vodovodne i kanalizacione instalacije, a za novu akademsku godinu uređuju i tri menze za koje se prijavi i do 10.000 abonenata", kaže Lazarević.

Deo sredstava za sve ove radove u domovima u Beogradu i Novom Sadu obezbeđuju se izdavanja soba tokom leta. Tako je u domovima u Novom Sadu ove godine za vreme Egzita u boravilo više od 1.300 posetilaca ovog festivala, najviše iz Turske ali i iz Velike Britanije, Švedske i Holandije.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO