Senka Bajić na vrhu sveta dve godine uzastopno - Novosađanka razbija predrasude o "muškim" sportovima


Novosađanka Senka Bajić već godinama razbija predrasude da je
baviti se mauntinbordingom ili planinskim skejtbordingom muški sport. Njena misao vodilja jeste da u životu ništa nije nemoguće, ako se potrudiš. Ona se potrudila, pa se nedavno sa svetskog prvenstva iz Slovenije vratila sa osvojenim zlatom.

Za nju ne postoji staza ili prepreka koju ne može da savlada. Za sebe kaže da je hiperaktivna, fokusirana i da se reč odmor retko nalazi u njenom rečniku. Zato se i ove godine našla na vrhu sveta kada je planinski skejtbоrding u pitanju i tako poslala važnu poruku: tu sam da ostanem.

„Osećaj je divan biti na vrhu sveta, pogotovo dve godine uzastopno zlato što bi rekli, naročito u sportu koji je kao muški, ali evo ja još jednom pokazujem da nije i drago mi je što je tako", kaže ona.

„Kada se spustim ovim strašnim stazama na nekim takmičenjima i ovoj našoj u Bukovcu, imam osećaj da mogu sve i to je definitvno tačno. To je neki osećaj slobode, sreće i snage i zaista mi život znače", kaže ona.

„Mauntinbording je vrlo kompleksan sport, on je kao snoubrod u prašini na zemlji. I pored toga što treba da budeš taktički i tehnički dobro potkovan, da znaš kako da voziš i savladavaš prepreke treba biti i u dobroj fizičkoj kondiciji. Sam spust zahteva mnogo snage i izdržljivost. Najvažnije osobine za uspeh na takmičenju su odlučnost koju Senka ima i upornost za redovan trening", kaže instruktor Predrag Marcikić za RTV.


Pored toga što je svetska šampionka, Senka je i doktorand na Fakultetu tehničkih nauka i fitnes instruktorka. Trudi se da bude uspešna u svim sferama života, ali i da uživa u svemu što radi. U jednom je izričita: Ključ za uspeh je svakodnevna borba, trud i želja da se ide napred.

„Ne odustanem kad je teško, i ovaj sport me je naučio tome, puno puta sam pala, i lomila ruke, laktove prste i svašta, i nisam odustala, jer nešto kad zacrtam to ostvarim. Mislim da kad pobedim sebe, onda mogu sve", kaže ona za RTV.

Senka će nastaviti da pobeđuje sebe, jer to je ono što rade šampioni. I kako je rekao Muhamed Ali: „Šampioni nisu napravljeni u teretani. Šampioni su napravljeni od nečega što je duboko u njima - želje, sna, vizije".

izvor: rtv.rs, agencije, foto1: Senka Bajić, foto2: Slobodan Junior Andjelkovic