Šef kancelarije MMF: Povećanje plata i penzija neće biti malo


Biće prostora za povećanje penzija i plata u javnom sektoru koje
neće biti malo, izjavio je šef kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa i naveo da će se tek razgovarati o tome koliko će biti to povećanje.

On je novinarima rekao da MMF smatra da ne bi smelo da dođe do povećanja mase za penzije u BDP-u, ali da će biti prostora za povećanje sada kada je fiskalna situacija stabilnija.

Naveo je da je MMF saglasan da se ukine zakon o privremenom umanjenju penzija, te da Vlada Srbije ima ideju da omogući povećanje i onim penzionerima sa nižim primanjima.

"Nismo još govorili o konkretnim brojkama, jer će se to raditi u pripremi budžeta za 2019. godinu", rekao je Sosa i naveo da postoji više opcija Vlade Srbije da penzioneri sa najnižim primanjima ove godine dobiju povećanje, ali da još nema konkretnog predloga i da će više informacija biti početkom oktobra.

Kada je reč o javnom dugu, Sosa kaže da je on bio u 2015. godini 75 odsto, da je sada smanjen ispod 60 odsto, a da je cilj novog programa da se spusti ispod 50 odsto.

Smatra da će nastavak smanjenja javnog duga omogućiti povećanje javnih inevsticija i jačanje rasta.

"Bužet za 2019. treba da sadrži i mere koje će podstaći rast, a potrebno je smanjiti poreske takse i nakande što će biti podsticaj za nova radna mesta i povećanje konkurentnosti", navodi on.

O konkretnim merama za to, kaže, biće reči krajem septembra ili početkom oktobra.

Bolja makroekonomska situacija SRB - rast investicija

Srbija je uspela u otklanjanju makroekonomskih neravnoteža, a otpornost finansijskog sektora se poboljšala, što se odrazilo na rast domaćih i stranih investicija i ekonomski oporavak, objavio je danas Međunarodni monetarni fond.

U izveštaju na 84 strane, postavljenom na zvaničnom sajtu te institucije povodom odluke Odbora izvršnih direktora MMF-a da Srbiji odobri novi program saradnje, uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (PCI), u trajanju od 30 meseci, navodi se da će novi program biti uspešna nadgradnja stendbaj aranžmana iz predostrožnosti koji je zaključen u februaru ove godine.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija