Saradnja koji će omogućiti da se sa srpskom Dina karticom plaća u 160 zemalja sveta


Narodna banka Srbije (NBS) i najveća kineska korporacija za
kartična plaćanja Čajna junionpej (China UnionPay, CUP) potpisuju ugovor o saradnji koji će omogućiti da se srpskom "dina karticom" plaća u 160 zemalja sveta.

S druge strane, kineski državljani moći će dok borave u Srbiji da podižu novac sa bankomata svojim karticama, kao i da plaćaju robu i usluge, kaze za Tanjug generalni direktor Sektora za platni sistem NBS, Dragana Stanić.

"Cilj te saradnje je, pre svega, da se omogući prihvatanje kartica CUP-a na teritoriji Srbije na mreži bankomata i POS uređaja tako da kineski turisti mogu slobodno da plaćaju u Srbiji sa instrumentom kojim raspolažu i kojim plaćaju u svojoj zemlji", kaže Stanićeva.

Saradnja sa kineskim gigantom, koji je ujedno i najbrže rastući kartičarski sistem na svetu i jedan od tehnološki najnaprednijih sistema koji postoje, omogućiće našoj "dini" da koristi kinesku tehnologiju beskontaktnog plaćanja, kao i plaćanje na internetu.

"Drugi cilj ove saradnje je da se napravi zajednička kartica, Dinakarda i Čajna junionpeja, koja će onda omogućiti 'dini' kao nacionalnoj platnoj kartici da može da se koristi na celokupnoj mreži CUP-a koja postoji u preko 160 zemalja i da se njome plaća bilo gde u svetu", ističe Stanićeva.

Ugovor sa kineskom stranom se, kaže, potpisuje upravo ovih dana dok je Memorandum o saradnji potpisan pre par meseci, "i sada se kreće u tehničku implementaciju svega što je dogovoreno".

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, punsayaporn/freedigitalphotos.net

POPULARNO