Radovi na više lokacija, izmene saobraćaja - za bolje grejanje u Novom Sadu


Novosadska toplana započela je ovih dana obnovu vrelovodne
mreže na tri lokacije u gradu što će, kao i obično tokom letnje sezone, zahtevati malo strpljenja Novosađana zbog nešto usporenijeg saobraćaja ili zakrčenih trotoara u zonama gde se izvode ti radovi.

Građevinske mašine i radnici su u samom centru grada, u bloku ulica Modene, Žarka Zrenjanina, Stražilovske i Maksima Gorkog, gde je u toku obnova 1.200 metara trase dvocevnog vrelovoda, odnosno zamena 2.400 metara cevi. Zbog tih radova, koji bi trebalo da budu gotovi do 15. oktobra, u tom bloku je izmenjen režim saobraćaja.

- Rekonstrukcija vrelovoda na toj lokaciji je od izuzetnog značaja, jer je na pojedinim deonicama mreža stara i 40 godina. Kada radovi budu okončani, biće obezbeđen znatno viši stepen kvaliteta usluge, a mogućnost havarija na mreži svedena na minimum, tako da će mreža biti stabilna i pouzdana - navode za novosti u "Toplani".

Ugovorena vrednost radova je 100 miliona dinara, a izvodi ih grupa ponuđača na čelu sa firmom "Amkor" iz Bačkog Petrovca, prenose Novosti.

Ove sedmice počeli su i radovi na obnovi 400 metara trase trocevnog vrelovoda na potezu od raskrsnice Futoškog puta i Bulevara Slobodana Jovanovića, prema Ložioničkoj ulici. Tom prilikom biće zamenjeno 1.200 metara cevi, a sve bi trebalo da bude završeno do 17. septembra, do kada su na snazi i izmene saobraćaja.

- Dva dana pre zvaničnog roka, u četvrtak, završeni su radovi na delu Bulevara cara Lazara, koji je pušten u saobraćaj, a počela je rekonstrukcija nove etape vrelovoda. Fruškogorska ulica će zbog tih radova biti zatvorena do 15. avgusta.

Na Bulevaru oslobođenja završeni su radovi na obnovi dela vrelovoda. Slični radovi u Ulici Stanoja Stanojevića su pri kraju.

Rekonstrukcija 850 metara trase vrelovoda u Ulici Mileve Marić, kao i obnova 570 metara trase u Ulici Momčila Tapavice, odvijaju se planiranom dinamikom.

I na Podbari, u bloku ulica Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova, Trga republike i Šumadijske, radovi takođe teku planiranom dinamikom. Tu će, kako je navedeno, biti rekonstruisano 920 metara vrelovoda starog oko 30 godina.

Ovog leta na programu je i rekonstrukcija vrelovodne mreže i priključaka na ogranku od Ulice Kornelija Stankovića i bloka ulica Braće Mogin, Milana Glumca, Kalmana Langa i Rumenačke.

Planirano je i da se radi u blokovima ulica Ignjata Pavlasa, Modene i Pionirske, kao i Stevana Mokranjca, Dr Đorđa Joanovića, Pasterove i Rumenačkog puta, i u bloku ulica Dragiše Brašovana, Fruškogorske i Ravaničke.

U planu je i izgradnja vrelovoda i vrelovodnih priključaka za delove Kliničkog centra Vojvodine, koji nisu na sistemu daljinskog grejanja.

Svi radovi na izgradnji i rekonstrukciji vrelovodne mreže i priključaka u ovoj godini, za koje je opredeljeno milijardu i 70 miliona dinara, finansiraju se iz sopstvenih sredstava "Novosadske toplane", prenose Novosti.

Zbog izgradnje vrelovodnog priključka za objekat pravoslavnog hrama, na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića i Ulice Radomira Radujkova Raše, iz pravca skretanja sa bulevara ka toj ulici biće do 17. avgusta zauzeti biciklistička i pešačka staza i krajnja desna kolovozna traka.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: youtube.com, printscreen