Radno vreme od 6 sati: "Predlog nije realan, ne samo u Srbiji, nego i u regionu"


Pokret obnove Kraljevine Srbije uputiće republičkom
parlamentu predlog izmene Zakona o radu, i zatražiti da se radno vreme u Srbiji smanji na šest sati na dan.

Potpredsednik Savez samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković smatra da radno vreme treba da se skrati, makar da bi se ispoštovale zakonske odredbe rada osam časova dnevno, jer sada većina poslodavaca to ne poštuje i eksploatiše radnike koji rade i duže od toga.

Sa druge strane, direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković, gostujući na TV Prvoj, ističe da radno veme treba da ostane osam časova, jer šest časova rada u svim zemljama u tranziciji izgleda utopistički.

"Švedska je pokušala i ceo svet je pratio. To nije urađeno u proizvodnji, nego u staračkom domu", rekao je on i istakao da se vremenom pokazalo da su skraćenja radnog vremena za 68 radnika, morali da zaposle još 18 radnika, što je povećalo troškove.

Vuković smatra da se eksploatacija radnika vrši u mnogim zemljama, što ne donosi benefite tom društvu. On je istakao i da je Švedska šestočasovno radno vreme uvela i u oblasti auto-industrije, što se pokazalo kao dobro, jer je skočila i produktivnost i pokazalo se kao profitabilnije.

Drobnjaković smatra da bi, ukoliko bi se smanjilo radno vreme na šest časova, poslodavac bio primoran da zaposli dodatne radnike, što bi oborilo zarade i za 7.500 do 8.000 dinara. "Samo Albanija ima nižu zaradu u Evropi, umesto da govorimo o normalnim, mi pričamo o minimalnim zaradama. Moramo nešto uraditi, i razgovarati i o radnom vremenu i satima. Minimalac ne može da podmiri ni potrošačku korpu", nadovezao se Vuković.

Drobnjaković je ostao pri stavu da ovakav predlog, u ovom momentu, nije realan, ne samo u Srbiji, nego i u regionu, a naveo je i primer u Beču, gde je najavljeno povećanje radnog vremena na 12 sati dnevno. "U Australiji je smanjeno na 38 sati radno vreme, prva četiri dana po osam sati, a radno vreme petkom je smanjeno za dva sata. Petkom je produktivnost povećana 25 odsto", naveo je on.

Drobnjaković je rekao i da je cena jednog radnika ogromna, i da je potrebno pokriti te troškove. On je dodao i da je zakonom zagarantovan rad od osam sati dnevno, a ako se to prekriši, plaćaju se "silni penali". "Kod nas se prekovremeni sat plaća do 26 odsto", istakao je on.

Vuković je zaključio da radnike motiviše pristojna zarada, i kada se redovno uplaćuju doprinosi, pa tako mnogo faktora utiče na produktivnost radnika.

izvor: Prva, agencije, foto: ilustracija