"Prioritet - da vratimo NS status zelenog grada, svi delovi novosadske opštine podjednako bitni "


"Prioritet „Gradskog zelenila” je, generalno, da Novi Sad vrati
epitet „zelenog grada”, koji je imao u okviru nekadašnje države ", kaže za Dnevnik direktor „Gradskog zelenila” Miloš Egić.

U razgovoru za Dnevnik Egić govori o tome kako posluje to javno komunalno gradsko preduzeće, šta se dešava sa Štrandom, „Dino parkom”, novim rasadnikom...

"Na početku godine najvažniji zadatak nam je bio da, kao deo Gradske zimske službe, što kvalitetnije obavimo svoj deo posla. U tome smo u potpunosti uspeli. Angažovanjem radnika na terenu, mehanizacije, koja je, uz pomoć Grada poslednjih godina modernizovana, i dobrom organizacijom, tokom svih padavina na vreme smo izlazili na teren, čistili sneg i posipali so i rizlu. Uvek nam je najvažnije mišljenje građana jer zbog njih i postojimo. Sudeći po povratnim informacijama koje imamo od njih, naša Zimska služba posao je obavila za čistu desetku. Između padavina, tokom zime bilo je i perioda kada smo mogli realizovati projekte koje smo započeli prošle godine.

Tu pre svega mislim na podizanje parka između Novog naselja i Nove Detelinare, gde smo u roku završili prvu fazu radova na kojima smo angažovani. Radi se o raščišćavanju 3,5 hektara površine od divljih deponija i samoniklog rastinja, detaljnom pregledu postojećih stabala na toj lokaciji, nasipanju zemlje i nivelaciji terena, kao i sadnji 215 stabala na mestima na kojima, po projektu izgradnje parka, nije planirana gradnja objekata. Takođe nam je veoma bitno orezivanje stabala i tome posvećujemo veliku pažnju u periodu kad vegetacija miruje. Preventivno delovanje na orezivanju trulih grana i uklanjanju trulih i bolesnih stabala je najbolji način da se spreče eventualne povrede građana i šteta na imovini i zato tom poslu prilazimo s velikom pažnjom i odgovornošću."

"Prioritet „Gradskog zelenila” je generalno da Novi Sad vrati epitet zelenog grada, koji je imao u okviru nekadašnje države. U tome nailazimo na veliku podršku i razumevanje Grada, a posebno gradonačelnika Miloša Vučevića. Da bismo ostvarili zacrtani cilj, bilo nam je potrebna više novca i modernija mehanizacija nego u nekim prošlim vremenima. I to nam je omogućeno. Na nama je da nastavimo realizaciju projekata kojima ćemo u narednih nekoliko godina doći do željenih 20-25 odsto zelenih površina u Novom Sadu. Tokom ove godine treba da realizujemo 24 projekta koje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Moram da napomenem da se pri planiranju vodimo time da su nam svi delovi novosadske opštine podjednako bitni. Dakle, kako područje grada, tako i prigradska naselja. Spomenuću samo neke projekte koje ćemo završiti do kraja 2018: očuvanje i unapređenje zelenila putnog pravca prema Čeneju, ulice Kornelija Stankovića, Rade Končara u Petrovaradinu, Oslobođenja u Rumenli, Bulevara Jaše Tomića, površina oko Kaćke petlje, prostora između ulica Novosadskog sajma, Branimira Ćosića, Bulevara oslobođenja i Kralja Petra Prvog i još mnogo toga. U ovom trenutku najviše posla imamo na košenju trave, koje je, zbog velike količine padavina u prvom tromesečju, počelo krajem marta. Početni problemi na Limanima i Novom naselju, kada je reč o košenju tzv. blokovskog zelenila, rešeni su preraspodelom radnika i mehanizacije i iz drugih radnih jedinica, tj. boljom organizacijom posla na terenu. Broj primedaba građana u vrlo kratkom roku sveden je na minimum. Opet moram da naglasim veliko razumevanje Grada, koji nam je omogućio nabavku nove mehanizacije koja u znatnoj meri povećava produktivnost na terenu. Nove mašine zamenjuju i veliki broj radnika na 480 hektara zelenih površina o kojima vodimo računa, kao i na oko 160 hektara korovskih površina. To će posebno doći do izražaja u narednih nekoliko meseci, kada nam sledi akcija suzbijanja ambrozije na oko 9,5 miliona kvadratnih metara. O tome da je „Gradsko zelenilo” spremno da se uhvati u koštac s tako obimnim poslom govori i činjenica da prethodnih nekoliko godina nije bilo potrebe za angažovanjem podizvođača u borbi protiv tog alergena.", prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO