Potpisan ugovor - 943 miliona evra za brzu prugu od Novog Sada do Subotice


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana
Mihajlović, potpisala je danas, na Sedmom samitu šefova Vlada NR Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Sofiji, komercijalni ugovor za gradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice.

Komercijalni ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija), vredan 943 miliona evra potpisan je sa konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna rejlvej internešenel" (China Railway International) i "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" (China Communications Construction Company - CCCC), i "Infrastrukturom železnice Srbije".

Izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta najvažniji je i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu. Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put". Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Od danas imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kom bi radovi mogli da počnu u 2019. godini”, rekla je Mihajlović.

Ona naglašava da će modernizacija pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiti povećanje teretnog saobraćaja na železnici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kad je reč o železničkom saobraćaju. Potpredsednica Vlade ističe da se o zaključenju ovog ugovora sa kineskom stranom intenzivno pregovaralo skoro godinu dana i da su ispregovarani najpovoljniji uslovi za Srbiju. "Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima, i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu", navodi Mihajlović.

Komercijalni ugovor za ovaj projekat danas je, pored potpredsednice Mihajlović i kineskog konzorcijuma, potpisao i v. d. generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Miroljub Jevtić.

Mihajlović je danas u Sofiji u ime Vlade Srbije potpisala i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine o zajedničkoj podršci izgradnji Industrijskog parka za voće i povrće, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Pored ova dva dokumenta, potpredsednica Vlade sinoć je u Sofiji na marginama samita potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

Za dve nedelje i drumski saobraćaj preko novog Žeželjevog mosta

POPULARNO