Ponovo odloženo otvaranje novog Žeželjevog mosta za drumski saobraćaj


Ponovo je odloženo otvaranje novog Žeželjevog mosta za
drumski saobraćaj koje se očekivalo – kako je rečeno, oko 20. jula. Novi plan da se to desi, prema nezvaničnim saznanjima Politike, jeste kraj avgusta, mada su i most i deo pristupnih puteva koji se grade na obe obale spremni još od 18. jula.

Drumske saobraćajnice završene - Žeželjev most u punom kapacitetu do polovine avgusta


Dan ranije su ti putevi i oprani i sve je ukazivalo na to da konačno sve ide po planu.

Razlog za novo čekanje, koje će agoniju dugu skoro dve decenije, od kako je u NATO bombardovanju srušen stari Žeželjev most, produžiti za još mesec dana, leži navodno u usaglašavanju protokola sa visokim zvanicama Evropske unije koje će prisustvovati svečanom otvaranju.

Vreme je godišnjih odmora pa se usklađuje, prema tvrdnjama upućenih u različite segmente izgradnje, kada bi otvaranju mogli da prisustvuju i evropski komesari za proširenje Johanes Han i za transport Violeta Bulc.

Evropski komesari su i ranije obilazili gradilište, a Bulcova je sa srpskim zvaničnicima bila i u prvom vozu koji je krajem marta prešao most. Komesarka je tada navela da je EU obezbedila 40 od 50 miliona evra za izgradnju mosta. Računala je u to i novac za pristupne puteve mostu, gde je EU dala tri od četiri miliona evra.

Drumske saobraćajnice završene - Žeželjev most u punom kapacitetu do polovine avgusta


izvor: Politika, agencije, foto, video: Feri K. - Aerodron YouTube


POPULARNO