Pauza na Štrandu: Najveća regata na svetu uplovila u Novi Sad


Iz nemačkog grada Ingolštat, 23. juna po 63. put krenula je
najstarija, najduža, i najveća sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu.

Posle 36 dana veslanja regataši su danas uplovili u Novi Sad.

Na putu od oko dve i po hiljade kilometara, od Ingloštata do obale Crnog mora, oko stotinu učesnika TID regate stiglo je na novosadsku plažu "Štrand". Svoj jednodnevni boravak na ovoj stanici, veliki broj veslača iskoristiće da se odmore, okrepe, snabdeju i obiđu grad.

"Već sam bio u Novom Sadu, ali voleo bih da slobodan dan ovde provedem tako što ću ponovo obići grad. Voleo bih da vidim kako je sada i da li se nešto promenilo", kaže jedan od učesnika regate.

Oko hiljadu kilometara je već za njima. Kažu od Ingloštata do Novog Sada bilo je i kiše i teških, sparnih dana. Štefan Erih iz Nemačke u Novi Sad stigao je među prvima. Voli druženje i lepe predele i to su glavni razlozi što već godinama vesla. Na takvom putu, dodaje, najvažnija je snalažljivost.

Dejan Jovanović, predsednik odbora za turizam kajakaškog saveza Srbije, vođa regate na delu kroz Srbiju, kaže: "Cilj regate je zdrav život, boravak u prirodi, posebno za Srbiju bi to trebalo da znači razvoj nautičkog turizma, koji je kod nas tek u nekom povoju".

Nakon Novog Sada regataši u utorak kreću ka Beogradu, Smederevu, Kladovu, Brzoj Palanci, sve do Đerdapa dva. Posle 588 kilometara i 11 dana, kajakaši će 11. avgusta napustiti Srbiju i nastaviti put ka Crnom moru.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija