Okupljaju se svake subote u 5 ujutru - i dobrovoljno čiste Kej od smeća


Upoznati sa problemom smeća, koje posle noćnih izlazaka često
ostane na novosadskom keju, grupa mladih, organizovanih oko udruženja "Bute dobri", odlučila je da pomogne u čišćenju. Oni se okupljaju svake subote, u 5 ujutru, sami obezbeđuju džakove, rukavice i osveženje, a svi koji žele da pomognu su dobrodošli.

Mladi Novosađani i Novosađanke sve češće umesto izlaska u gradske kafiće i druge lokale, druženja uz piće i grickalice organizuju na Keju uz Dunav. Gomila smeća uobičajena je slika posle gotovo svakog od tih provoda. Grupa građana "Bute dobri", osnovana ove godine, do sada je organizovala više društveno-korisnih akcija poput izgradnje dečjih igrališta i teretana. Sada su odlučili da pomognu i u čišćenju Keja.

"Mi smo jedno jutro rešili da preduhitrimo "Gradsku čistoću", koja inače, koliko je nama poznato, a kao što se i sada vidi, prilično revnosno to očisti inače. Da ih preduhitrimo i da dođemo dok još ima tog mladog sveta rano ujutru na keju, na kraju tog njihovog druženja da pokušavamo nekom našom akcijom da apelujemo na njih da nam se priključe, da shvate da bi bilo lepo da učine taj mali korak da naš grad bude čist i lep, kakav inače i jeste."

Primerima se najbolje ukazuje na neke probleme, kojih ljudi nisu toliko svesni, smatraju u grupi građana "Bute dobri" i najavljuju da će nastaviti sa sličnim akcijama.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/butedobri

POPULARNO