Odlaze iz Srbije - zatvaraju se radnje kineskih trgovaca, stižu Turci i Indijci


Gotovo svakodnevno zatvaraju se radnje kineskih trgovaca u
Srbiji, a kao razlog navode se pad prometa i nemogućnost plaćanja zakupa.

Kako piše Blic, broj kineskih prodavnica u poslednjih nekoliko godina smanjio se za 20 odsto. Pre pet godina u Srbiji je bilo oko 10.000 kineskih prodavnica, danas ih ima 7.500, a broj kineskih državljana u našoj zemlji se smanjio sa 12.000 na oko 7.000, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku.

Kineski trgovci tvrde da je kupovna moć u Srbiji opala toliko da su njihovi jeftini proizvodi skupi za stanovnike. Nova tržišta pronašli su u Poljskoj i pojedinim državama Afrike, a mnogi su otišli u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku, neki u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

S druge strane, srpski trgovci, koji imaju radnje u blizini kineski, navode da Kinezi odlaze jer ne mogu više da rade na crno i da izbegavaju plaćanje poreza.

Konsultant u Mreži za poslovnu politiku Marko Radović rekao je za Blic da je u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zatvoreno najmanje 2.000 kineskih radnji.

"Najviše je  otišlo u okolne zemlje, članice Evropske unije, a neki su biznis prebacili i u Bosnu i Hercegovinu. Razlog je sigurno procena da u tim zemljama mogu više da zarade, jer veći standard znači i već potrošnju", smatra Radović.

Kako je dodao, sve češće dolaze Turci i Indijci koji pokreću biznis sličan kineskom, baziran na prodaji garderobe, igračaka i kućne galanterije.

izvor: Blic, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net