Novi Sad dobio nove funkcionalne javne česme - voda i za ljubimce


JKP “Vodovod i kanalizacija” i ove godine izlazi u susret
Novosađanima i gostima grada i postavlja slavine na hidrante, ali i cisterne s pijaćom vodom, kako bi ljudi mogli da se osveže na tropskim temperaturama.

Za razliku od ranijih godina, ovog puta su na hidrante postavljene montažne konstrukcije, pa je tako Novi Sad zapravo dobio funkcionalne javne česme.

Nove česme su posebno oblikovane da zadovolje sve savremene standarde i ubuduće budu prepoznatljive za Novi Sad. Lako su dostupne za sve uzraste, osobe s invaliditetom i životinje. Praktične za korišćenje s jednostavnim sistemom puštanja vode, mogućnošću punjenja flašica i moderne po ugledu na svetske gradove. Postavljanjem novih česmi ljudima se omogućuje utoljenje žeđi svakog momenta, što i jeste cilj naše inicijative – da se afirmiše voda kao javno dobro i ponudi mreža javnih česmi kao novi novosadski brend.

Javni pristup besplatnoj pitkoj vodi je komunalni minimum, savremeni standard u razvijenom svetu, ali i deo novosadske urbane tradicije. Česme nisu samo ukras grada, već nas podsećaju na to da se u Novom Sadu pije kvalitetna, hemijski i biološki ispravna voda, što jeste prednost Novog Sada u odnosu na druge gradove. Preko česmi šalje se poruka da je voda prirodno dobro i mora biti dostupna svima, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način Novi Sad se priključuje predlogu Evropske komisije koja je inicirala izmenu pravila o kvalitetu vode za piće, kojom bi se od država članica EU tražilo da se poboljša pristup pitkoj vodi za sve građane. To, između ostalog znači da bi Evropljanima trebalo omogućiti da vodu iz slavine, bezbednu za konzumiranje, mogu popiti i na gradskim ulicama. Upravo zbog toga, nove javne česme mogu da se koriste i kao turistički faktor.

Javne česme su montirane na 12 lokacija: Bulevar oslobođenja 12, Bulevar oslobođenja 102, ugao ulica Novosadskog sajma i Hajduk Veljkove, Futoška ulica 54, ugao Ulice Bate Brkića i Bulevara Jovana Dučića, pored Apolo centra kod spomenika balerini Marini Olenjinoj, ispred Gradske kuće, Zmaj Jovina 21, ulazak u Dunavsku ulicu kod parka, kod Uspenske crkve, na Keju i na Bulevaru Mihajla Pupina kod Banke Intesa.

foto: facebook.com/vikns.rs

POPULARNO