Najlepša biblioteka na najlepšoj plaži - na preko 60 kvadrata


Kao i prethodnih godina, ljubitelji dobre knjige, kvalitetno i
zanimljivo štivo, sem u Gradskoj biblioteci, moći će da potraže i na "Štrandu", tokom vrelih letnjih meseci. Međutim, uprkos čestim novinama, biblioteka se i dalje bori sa starim problemima - jedan od njih je nedostatak prostora.

Čitalačka kultura u Novom Sadu jako je visoka među svim uzrastima... zastupljenija naučno fanatastična dela kao i ona ekranizovana. Interesovanje za događaje u biblioteci postoji, ali je često problem njen mali prostor.

"Ukazivanja Gradske biblioteke u Novom Sadu na nedostatak prostora za obavljanje bibliotečko informacione delatnosti datiraju još od 60. ih godina. Nedavno, pre godinu i po dana u Nacionalnoj biblioteci u Beogradu izgrađena je jedna studija o prostornim problemima u mreži javnih biblioteka Republike Srbije. Nažalost, Novi Sad koji je oduvek bio grad kulture. Nema razrešenja na adekvatan način prostor svoje javne biblioteke", ističe Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke, Novi Sad.

Grad Novi Sad će prema strategiji održivog razvoja grada za period od 2016. do 2020. podržati tri projekta biblioteke, dogradnju, Dunavsku bilblioteku i centar digitalne građe kreativnog svaralaštva mladih. A dok se čeka na ove važne stvari, rađaju se i nove ideje.

"Ovih dana završavamo tender za tu kako je mi zovemo najlepšu biblioteku na najlepšoj plaži na Dunavu. Naša biblioteka, a to će se naši uvaženi sugrađani uveriti već pre kraja jula će biti na preko 60 kvadrata. Hteli smo dakle da ih obradujemo sa većim prostorom, sa boljom ponudom, samim tim i sa mnoštvom različitih programa", dodaje Kojić za RTV.

Novi Sad će 2020. godine i zvanično postati Evrpska prestonica kulture. A o prestonicama više od titula govore ljudi koji u njoj žive, njihove navike, ophođenje prema kulturi i kulturnom nasleđu. Naš grad ima čime da se ponosi, ali prvo mora da pokaže da to i uvažava u pravom smislu te reči.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, phasinphoto/freedigitalphotos.net

POPULARNO