Najavljivan više puta - postaje realnost? Veliko interesovanje za putnički aerodrom u Novom Sadu


Skupština Novog Sada usvojila je nedavno predlog da se izradi
plan detaljne regulacije Aerodroma “Novi Sad - Čenej”. Plan bi trebalo da u naredna četiri meseca izradi gradski Zavod za urbanizam, a odnosi se na 148 hektara sportsko-poljoprivrednog aerodroma koji bi trebalo da do 2020. godine preraste u regionalnu vazdušnu luku.

Kako je za Blic izjavio Dragoljub Samardžić, predsednik Aerokluba “Novi Sad” pod čijom je jurisdikcijom čenejski aerodrom, ta vazdušna luka trebalo bi da omogući odvijanje redovnog linijskog saobraćaja, jeftinog avio-saobraćaja (loukost), turističke i radničke čarter letove, te avio-taksi usluge, dok će zadržati i sadašnju sportsko-poljoprivrednu namenu.

Prema Samardžićevim rečima, građanima Vojvodine i Novog Sada takav aerodrom je potreban.

- Interesovanje Novosađana je veliko. Ipak, moramo da budemo realni i da napravimo ono što nam je potrebno i ono što je moguće. Mi želimo da napravimo aerodrom koji će biti od regionalnog značaja. To znači da putnici iz Vojvodine i Novog Sada ne moraju više da idu u Beograd da bi, recimo, stigli do Istanbula, Soluna, Zagreba, Dubrovnika ili Banjaluke – objašnjava Samardžić.

Kako kaže, aerodrom ne može da nikne već sutra, ali do 2020. godine je to potpuno realno očekivati, jer ne postoje tehničke smetnje za njegovu izgradnju, odnosno za postavljanje pravih pista, zato što je zemljište na kome se nalazi u vlasništvu grada i postoji velika podrška gradske vlasti, ali i javnosti za realizaciju tog projekta.

U Aeroklubu “Novi Sad” su već započeli pripreme da Novi Sad postane međunarodni aerodrom za sletanje malih i sportsko-poslovnih aviona, tako da su već spremne prostorije za carinu i pograničnu policiju, a oni koji budu sletali u Novi Sad moraće da se najave 24 sata ranije kako bi bile obezbeđene potrebne dozvole i kontrole.

- To nam je prvi iskorak za pravljenje ozbiljnijeg aerodroma, jer ako počnemo da eksploatišemo tu mogućnost, onda će se ubrzati realizacija ideje i shvatanje da je Novom Sadu stvarno potreban ozbiljan aerodrom koji bi koristili građani Vojvodine, regije i inostranstva. To je realno i to će biti ove godine. Imamo odobrenje Privredne komore Srbije i napravljen je protokolarni deo. Dakle, ukoliko imate lovce iz Italije koji žele da love u Karađorđevu, zašto bi oni morali da sleću u Surčin, pa onda dok stignu do Karađorđeva, to oduzima vreme. Poseban akcenat će biti na turizmu i biznis varijanti, dok se ne izgradi prava regionalna luka – istakao je Samardžić za Blic.


Najavljivan više puta

Pretvaranje Aerodroma “Čenej” u putnički do sada je više puta najavljivano, ali se od najave nije daleko odmaklo. Pre šest godina Pokrajinska vlada čak je predstavila i maketu kako bi aerodrom trebalo da izgleda, nalik aerodromu u Tivtu, i predvidela rok od tri godine za završetak. Nešto slično je najavljivano i 2009. godine, ali nije ostvareno. I 2015. postojale su najave da su za ulaganje u ovaj aerodrom zainteresovana dva biznismena, koja su navodno htela da naprave mali aerodrom, sa zgradom za pedesetak putnika, sa kog bi išli letovi za Crnu Goru, Republiku Srpsku, Hrvatsku, Grčku. Međutim, ni to se nije ostvarilo.

izvor: blic.rs, agencije, foto: ilustracija

Novi Sad za dve godine dobija putnički aerodrom? Već spremne prostorije za carinu i pograničnu policiju