Na stadionu Voše bez treninga - igraće se preko 40 utakmica


Fudbalska infrastruktura Srbije je prilično tužna kad je uporedimo
sa svetom. Stadioni su stari, sa malim izuzecima, ali više od oronulih, a zafarbanih zdanja, brine kvalitet terena. I to je tema Novosti, jer je Fudbalski savez Srbije, kad je počeo sa akcijom "svaki stadion mora da ima reflektore", delimično promašio temu jer je gradio kuću od krova. Trava sad na nešto i liči, ali verovatno će, kao i svake godine, od kasne jeseni lopta da staje i valja se po srpskom fudbalskom blatu.

- Generalno, stanje na stadionima Superlige, ali i Prve lige Srbije je bolje nego prethodne, a drastično bolje ako gledamo na iste objekte pre pet godina - pozitivnim tonom ovu temu otvara Nenad Santrač, menadžer za licenciranje FS Srbije. - Naš savez je bio u delikatnoj situaciji kad se odlučivao da li da finansira reflektore i terene sa veštačkom travom ili da uloži u rekonstrukcije terena. Preovladalo je ovo prvo delom zbog TV prava, naše klime i vrućina.

Svedoci smo da su u kasnu jesen i rano proleće tereni očajni.

- Travnate podloge na stadionima su uglavnom dobrog kvaliteta, postoje i firme u Srbiji koje su specijalizovane za održavanje. Problem je u drenaži. Živimo u podneblju sa mnogo kiše, negde i snega, i ako odvod vode nije dobar, onda i trava propada, stvaraju se lokve. Možete vi da postavite najbolju moguću travnatu podlogu, ali ako nemate adekvatnu drenažu, samo ste bacili novac.

Klubovi stalno ulažu, iako se to često ne vidi golim okom, ističe Santrač.

Novajlije u Ligi, Proleter i Dinamo, imaju dobar teren, ali ne i stadion koji može da dobije licencu.

- Gradska vlast Novog Sada je dala dozvolu Proleteru da igra na "Karađorđu", dok će Vranjanci biti domaćini u Surdulici. Vlasti u Vranju i Novom Sadu imaju u planu da rekonstruišu ove stadione, što je opet jedan iskorak napred.

Pitanje je mogu li tereni "Karađorđa" i stadiona u Surdulici da izdrže po 40 mečeva u sezoni.

- Kvalitet trave to omogućava, ali samo ako se ne trenira na njima. Sva četiri kluba će koristiti stadione samo za utakmice, jer svi imaju terene za treninge. Dinamo i Proleter će sigurno celu sezonu igrati kao gosti, dok je negde u planu da se Spartak na proleće vrati u Suboticu, jer se planira da rekonstrukcija terena i jedne tribine bude završena ove jeseni.

Spartak utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope igra na stadionu Voše, a Superligu igraće u Kuli.

Ako je suditi prema nedavnoj izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Mionici, Niš bi uskoro trebalo da dobije sredstva od Vlade da završi rekonstrukciju stadiona.
- Vlada će izdvojiti 35 miliona evra kao pomoć Crvenoj zvezdi, Partizanu, Vojvodini i Radničkom iz Niša za rekonstrukciju stadiona - rekao je Vučić.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

Grad uređuje istočnu tribinu stadiona Voše i okolinu Promenade - uskoro novi kružni tok na Limanu