Na jesen počinje obnova kuće Mileve Marić u Kisačkoj


Rekonstrukcija kuće u Kisačkoj ulici broj 20, u kojoj su
svojevremeno boravili Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, trebalo bi da započne ove jeseni.

Kako je za Novosti rekao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Siniša Jokić, ovih dana biće raspisan tender za odabir izvođača.

"Pošto izvođač radova bude odabran, na jesen će biti započeti radovi koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine ukoliko to budu dozvolile vremenske prilike", dodao je Jokić.

Obnova će biti finansirana sredstvima koje je Grad Novi Sad dobio od Republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada. Kuća se obnavlja u okviru priprema Novog Sada za 2021. godinu kada će poneti titulu Evropske prestonice kulture.

Ranije je bilo najavljeno da bi obnova trebalo da počne u maju ove godine, ali se to nije dogodilo. U februaru prošle godine postavljena je tabla na fasadu kuće u Kisačkoj ulici, na kojoj piše da su u njoj deo svog života proveli Mileva Marić Ajnštajn i njen suprug Albert Ajnštajn.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u Kisačkoj 20 pojavila se prvi put 2007. godine. Tada se njihov unuk, Bernard Cezar Ajnštajn, obratio Gradu Novom Sadu izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima, ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo, a do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

izvor: Novosti, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO