Kese se naplaćuju u skoro svim radnjama - Moguća i trajna zabrana


O izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe se u poslednje vreme
sve češće priča te su pojedini marketi u gradu, da bi motivisali potrošače da što manje koriste tu vrstu ambalaže, još u aprilu počeli da ih naplaćuju.

Potrošači „Univereksporta” i „Trgoprometa” će u narednom periodu za kese koje su do sada bile besplatne morati da izdvoje dva dinara. Osim toga, „Grupa Univereksport” će u svojim radnjama od sutra do 26. avgusta realizovati kampanju „Recite ’ne’ plastičnoj kesi i nešto dobro će da se desi”, tokom koje će se od svakog računa, na kojem nije naplaćena plastična kesa, dva dinara donirati Nacionalnom udruženju za decu obolelu od raka (NURDOR).

U prodavnicama velikih trgovinskih lanaca kao što su „Maksi”, „Tempo”, „Idea”, „Roda”, „Merkator” i „Aman” prilikom kupovine naplaćuju se plastične kese pa građani, ukoliko žele robu da iznesu u takvoj ambalaži, moraju da izdvoje dva dinara. Osim toga, akciji zaštite životne sredine kroz naplatu plastičnih kesa priključila se i „Lili” drogerija, gde se kese, u zavisnosti od veličine, plaćaju od jednog do 15 dinara. DM-ove prodavnice doprinos očuvanju životne sredine daju tako što veće kese naplaćuju deset dinara, dok su one manje besplatne. U tim radnjama može se pazariti platneni ceger po 159 dinara, koji se, ukoliko se pohaba, može zameniti za novi. U marketima „Dis” i „Aroma”, kese se još uvek daju besplatno.

U Ministarstvu zaštite životne sredine naglašavaju da na izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe rade od svog osnivanja te da će Srbija usaglasiti svoje zakone s evropskim standardima u skladu s rokovima i pregovorima. U Ministarstvu tvrde da je cilj akcije naplate plastičnih kesa smanjenje njihove upotrebe.

Prvih dana od naplate kesa njihova potrošnja i korišćenje smanjeni su 50 odsto, a u ovom trenutku se zbog naplate koristi čak 60 odsto manje kesa, poručuju iz kabineta ministra za Dnevnik. Na kraju godine će se sumirati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO