Još besplatnih obuka - Novosađanke besplatno uče da programiraju


Besplatna radionica obuke veb programiranja za žene održana je
u subotu, 7. i u nedelju, 8. jula u novosadskom ogranku Startit centra, koji se bavi podsticanjem inovacija u domaćoj informaciono-tehnološkoj (IT) zajednici.

Obuku organizuje tim globalne inicijative neprofitnog i volonterskog karaktera „Rails Girls“, koja je nastala u Finskoj i radionice te vrste do sada su održane u više od 150 gradova u svetu. Organizacija ima cilj da izgradi IT zajednicu koja će omogućiti ženama da realizuju svoje ideje.

Misija sedme po redu „Rails Girls“ radionice bila je da približi IT svet ženama i da ih podstakne da se aktiviraju u tom sektoru. Tokom dva dana trajanja obuke, učesnice su u malim grupama uz pomoć mentora pravile veb aplikaciju koristeći „Ruby on Rails“ i učile su o osnovama programiranja, interneta i razvoja softvera. Rubi je programski jezik, a „Ruby on Rails“ je alat koji je napisan u tom programskom jeziku i koji se koristi za kreiranje aplikacija poput „Fejsbuka“, „Tvitera“ i bilo kojeg sajta gde se korisnici mogu ulogovati. Ideja je da polaznice nakon dva dana mogu da naprave nešto što je funkcionalno, prenosi Dnevnik.


Nacionalna služba za zapošljavanje takođe će organizovati obuke koje će obezbediti neophodna znanja i veštine za rad u IT sektoru i čije je programe uskladila sa potrebama tržišta rada. Obezbeđena obuka biće prilagođena za Java programiranje, izradu veb aplikacija, „PHP“ i „Net“ programiranje. U planu je izvođenje specijalističkih informatičkih obuka u deset gradova širom Srbije u koje će biti uključeno 775 polaznika.

Prvi ciklus počinje u septembru, a prijave su otvorene od 9. do 22. jula na sajtu www.itobuke.rs. Uslov je da se kandidati nalaze na evidenciji nezaposlenih, da imaju završenu najmanje srednju četvorogodišnju školu, da poznaju rad na računaru i minimalno A2 nivo engleskog jezika.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net