Izgradnja brze pruge: Najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat u Srbiji i regionu


Modernizacija i rekonstrukcija pruge na deonici
Stara Pazova – Novi Sad uveliko je u toku, kod Čortanovaca ruska kompanija „RŽD internešenel” d. o. o. gradi tunele i deonicu Stara Pazova – Novi Sad, a u subotu je zaokruženo finansiranje i treće faze izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte.

U Sofiji je potpisan komercijalni ugovor s kineskim partnerima za izgradnju treće deonice te pruge na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Ministarka Zorana Mihajlović kaže da je izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta trenutno najvažniji i najvredniji infrastrukturni projekat u Srbiji i regionu.

– Taj projekat važan je ne samo za Srbiju nego i za povezivanje s regionom i EU, kao i za povezivanje Srednje Evrope s lukom Pirej, u okviru kineske inicijative „Jedan pojas, jedan put” – rekla je Zorana Mihajlović u Sofiji. – Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Sada imamo i ugovor za preostalih 108,1 kilometara, gde bi radovi mogli početi u 2019. godini.

Kod Čortanovaca se radi ubrzano. Nedavno je vršilac dužnosti generalnog direktora „Infrastrukture železnice Srbije” a. d. Miroljub Jevtić za „Dnevnik” rekao da se ide ispred ugovorom predviđene dinamike izvođenja radova.

– Prilikom izgradnje tunela „Čortanovci” na ulaznom i izlaznom preduseku i deonicama za zaštitu od klizišta izvedeno je više od 908 šipova, ugrađeno više od 60.000 kubnih metara betona i više od 7.000 tona armature – izjavio je prvi zamenik direktora ogranka „RŽD internešenel” d. o. o. u Srbiji Mansurbek B. Sultanov za „Dnevnik”. – Od avgusta prošle godine, kada smo dobili građevinsku dozvolu za deonicu od četiri kilometra, predviđenu aneksom br. 3.1 Ugovora, a na kojoj su tunel i vijadukt, gde je nekada bila neprohodna šuma, do danas se mnogo toga promenilo, što je i više nego evidentno. Završili smo pripremne radove, postavili čitave nizove šipova u cilju zaštite terena od klizanja, a uveliko se grade vijadukt i tunel.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija