Grupa studenata iz Kine posetila Vojvodinu i Novi Sad


Grupa studenata iz Kine juče je završila posetu Vojvodini, a u
Novi Sad su navratili u okviru saradnje Akademije umetnosti i Fakulteta za komunikacije iz Pekinga. Osim obilaska Srbije, Hrvatske i Italije oni su imali priliku da učestvuju u zanimljivoj radionici podvodne fotografije „Kvarner“ Ivice Karlavarisa u Opatiji.

Program je organizovan tako da polaznici mogu da uživaju u putovanju i razgledanju novih predela, ali i da uče, ne samo o podvodnoj fotografiji nego i o kulturi kroz posete fotografskih izložbi.

Poznatog dizajnera fotografije i penzionisanog profesor novosadske Akademije Ivicu Karlavarisa ekipa Dnevnika zatekla je kako priprema oproštajni ručak za goste iz daleke Kine. Odlučio je da ih počasti vojvođanskim pasuljem, začinjenim slaninom, da kako kaže „osete ukus ravnice“.

Radionicu podvodne fotografije organizuje već 11 godina, a poslednje tri su sastavni deo saradnje Fakulteta za komunikacije iz Pekinga i Akademije umetnosti. - Radionicu podvodne fotografije sam odlučio da realizujem u Hrvatskoj, pre svega jer su moji koreni od tamo, a pored toga Jadran je biser Evrope kada se govori o moru – uveren je profesor Karlavaris i dodaje da se ronjenje i fotografisanje organizuje u Kostreni, malom mestu između Rijeke i Bakra.

On kaže da gosti iz Kine sasvim drugačije pristupaju fotografiji.

- Pre svega njihova oprema je mnogo modernija u odnosu na naše studente – kaže profesor Karlavaris za Dnevnik. – Mi na Akademiji još uvek izučavamo analognu fotografiju i učimo studente o procesu njenog izrađivanja. Međutim, Kinezi kao da pripadaju drugom svetu. Kod njih je sve ubrzano i u digitalnom obliku.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO