Grad za škole izdvaja 950 miliona dinara


Sa blizu 950 miliona dinara grad će finansirati radove u
novosadskim osnovnim i srednjim školama, a od te sume za osmoletke iz budžeta Grada biće izdvojeno 284.494.978 dinara, dok je za srednje škole namenjeno 664.444.000.

Rešenje o izmenama investicionih aktivnosti za osnovne i srednje škole za 2018. godinu donelo je Gradsko veće Novog Sada na sednici održanoj 12. jula.

Kada je reč o osnovnim školama, u okviru kapitalnih održavanja zgrada, najviše novca biće izdvojeno za uklanjanje azbestnog krova s Osnovne škole „Dušan Radović” na Slanoj bari i za ugradnju toplotnih pumpi – 42.190.000. U većini škola u Novom Sadu i prigradskim naseljima, po programu investicionih aktivnosti za 2018. godinu, biće rešeno grejanje, rekonstruisani priključci za električnu energiju, osvežene fasade i stolarija, te rekonstruisani toaleti.

U osnovnim školama „Petefi Šandor”, „Miloš Crnjanski” i „Vasa Stajić” biće obnovljene fasade i zamenjena spoljna stolarija, za šta će biti izdvojeno oko pet miliona dinara po školi, dok će OŠ „Laza Kostić” iz Kovilja i „Aleksa Šantić” iz Šangaja biti priključene na gradsku kanalizacionu mrežu.

Na sednici je, između ostalog, usvojeno da za opremu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport iz gradskog buyeta bude izdvojeno 15,5 miliona dinara. Novac je namenjen za nabavku računarske opreme u 18 osnovnih škola, kao i za opremnje ambulante u OŠ „Svetozar Marković Toza” i produženog boravka u OŠ „Đura Jakšić” u Kaću.

Što se tiče srednjih škola i gimnazija, izdvajanja iz budžeta su mnogo veća, a novac će biti namenjen za izgradnju objekata i njihovo održavanje, projektno planiranje, nabavku administrativne i računarske opreme. Najveći iznos planiran je za drugu i treću fazu izgradnje Muzičke škole sa koncertnom dvoranom na Limanu 3 – 615.734.000 dinara. Za ugradnju bunara za zagrevanje objekta, priključka vodovoda i kanalizacije planirano je 587.726.500, do će za projektno planiranje biti izdvojeno nešto više od 28 miliona dinara.

Osim tog projekta, nešto para biće izdvojeno za ugradnju toplotnih pumpi u Gimnaziji „Isidora Sekulić”, čija vrednost je 37.200.000 dinara, i izgradnju priključka vodovoda i ugradnja vodomera u Tehničkoj školi „Pavle Savić”.

Što se tiče računarske opreme, samo pet srednjih škola i gimnazija imaće priliku da se ponovi. Za to predviđena je svota od 2.445.000 dinara, od čega će četiri škole dobiti po 600.000, dok je za SŠ „Svetozar Miletić” predviđeno 45.000 dinara za kupovinu laptopa.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO