Fantastičan uspeh, verovatno jedinstven u sportu ikada - Vaterpolisti od 2005. osvojili 23 zlatne medalje


Aerodrom Nikola Tesla Beograd saopštio je danas da će evropske
šampione u vaterpolu dočekati vodenim lukom.

"Počasni pozdrav za naše vaterpolo reprezentativce biće naš način da im čestitamo četvrtu u nizu titulu za najbolje u Evropi", naveo je Aerodrom "Nikola Tesla".

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvajanjem četvrte uzastopne titule šampiona Evrope nastavila je impozantan niz zlatnih medalja na velikim takmičenjima i pokazala dominaciju u tom sportu. Riznica trofeja kaže da su "delfini" čak 14 godina svakog leta bar jednom dolazili do zlata (Olimpijske igre, Svetska i Evropska prvenstva, Svetska liga, Svetski kup) - a nekad i više puta, a sve je krenulo posle Igara u Atini kada su bili srebrni.

Od tada, gledajući samo najsjajnija odličja, Srbija je došla do neverovatne 23 zlatne medalje.

Niz je započet na Svetskom prvenstvu u Montrealu i Svetskoj ligi u Beogradu (2005), a onda su se ređali još SL u Atini, Svetski kup u Budimpešti, Evropsko prvenstvo u Beogradu (2006), SL u Berlinu (2007), SL u Đenovi (2008), SP u Rimu (2009), SK u Oradei, SL u Nišu (2010), SL u Firenci (2011), EP u Ajndhovenu (2012), SL u Čeljabinsku (2013), SK u Almatiju, SL u Dubaiju, EP u Budimpešti (2014), SP u Kazanju, SL u Bergamu (2015), EP u Beogradu, SL u Huidžou, Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (2016), SL u Ruzi i sad na EP u Barseloni.

Fantastičan uspeh, verovatno jedinstven u sportu ikada, posebno kada se pogleda da su srpski vaterpolisti u tom periodu imali i "kikseve" osvajanjem drugih medalja - ukupno još osam.

Vredi napomenuti da je u jednom trenutku ekipa Dejana Savića bila šampion svih takmičenja kada je krug zatvoren na Olimpijskim igrama u Riju, a prvi poraz doživela tek posle pet godina.

Ono što je najbolje u celoj priči i glavama Savićevih vaterpolista je - nemaju nameru da se zaustave do nove "ček point" stanice, Igara u Tokiju 2020.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Vaterpolo savez Srbije

POPULARNO