Dabrovi se pojavili na Kamenjaru


Stanovnici Kamenjara postali su bogatiji za još nekoliko
stanovnika. Naime, sve je obradovala vest da su obalama Dunava na samo par kilometara od Novog Sada zaplivali dabrovi. Za njima su se pojavili i ježevi, veverice, pa i divlji golubovi, kako bi uveselili stanovnike ovog vikend naselja, koje je zbog svoje lepote, mnogim Novosađanima postao dom, prenosi Dnevnik.

Ali otkud dabrovi na Kamenjaru? Doplivali su iz Sremske Mitrovice, tačnije Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“. Dabar se kod nas do pre malo više od decenije, nije mogao videti čitav jedan vek, međutim 2004. i 2005.godine, u tri navrata, pušteno je ukupno 35 dabrova poreklom iz Bavarske. Procena je da ih danas ima više od stotinu, a da im je lepo kod nas govori upravo i činjenica da se šire našim rekama.

U Zasavici su pušteni na 12 lokacija u već pripremljena gnezda i jazbine gde su godinama živeli praveći brane u Specijalnom rezervatu prirode, međutim danas se mogu videti i u Savi, Drini, Donjem Potisju, Obedskoj bari, pa i Dunavu.

Prvi dabrovi u Srbiji bili su čipovani, a vrlo brzo svojim branama, menjali su vodni režim prema svojim potrebama.

Na Kamenjaru im očigledno odgovaraju rukavci, kojih ima dosta i gde je voda mirna i duboka, te njihove brane mogu da stoje postojano i da ih voda ne odnose, ali gde ima i puno drveća, pogotovo listopadnog koje preferiraju za život.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija