Biciklistička staza od Atlantika do Crnog mora - kroz Novi Sad, Futog, Begeč...


Izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Begeča biće
nastavljena u narednim mesecima.

Projekat izgradnje ove staze, koja pripada jednom od tri koridora koja prolaze kroz Srbiju, prošao je prvu fazu, u kojoj je izgrađena prva deonica od 1.727 metara. Ti radovi završeni su 17. maja prošle godine, koštali su 25 miliona dinara sa PDV-om i staza vodi od Dunavske ulice u Futogu do izlaska iz Futoga, prema Begeču.

Sledi druga faza izgradnje ove staze na koridoru Euro Velo 6, deo mnogo veće priče koja vodi od Atlantika do Crnog mora, a čiji je Srbija deo. U ovoj fazi izgradnje radiće se 4.548 metara po kruni odbrambenog nasipa od Dunava, do Obalske ulice u Begeču. Širina staze biće tri metra.

Euro Velo 6 počinje na obalama Atlantskog okeana u Francuskoj, a zatim uz obale Loare, Rajne i Dunava prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku i Bugarsku, dok u Rumuniji ima cilj na obalama Crnog mora, prenosi 021.rs.

Deonica Novi Sad – Begeč je manjim delom trasirana kroz urbanu zonu Novog Sada, dok najvećim delom, u dužini od oko 23 km, trasa vodi po kruni odbrambenog nasipa od Dunava.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO