500 miliona dinara iz budžeta - za podsticanje rađanja


Predstavnicima 61 lokalne samouprave svečano su uručeni
ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Ove opštine i gradovi konkurisali su projektima za pomenuta sredstva, putem javnog poziva. Obezbeđeno je 500 miliona dinara za finansiranje do 80 odsto ukupnih ulaganja lokalnih samouprava u podizanje prirodnog priraštaja i bolje uslove života dece.

U adaptaciju vrtića i igrališta uloženo je 306 miliona dinara, za nabavku opreme za započinjanje sopstvenog posla, mladim bračnim parovima, 79 miliona, nabavljeno je sedam ultrazvučnih aparata i 13 vozila za ginekološka odeljenja, za šta je izdvojeno 60 miliona. Dvadeset i pet miliona izdvojeno je za savetovališta za trudnice, reproduktivno zdravlje, škole roditeljstva i savetovališta za mlade u 14 opština, dok će 16 miliona dinara biti uloženo u izgradnju kuća i stanova za mlade bračne parove.

"Čini mi se da ste svojim idejama, pažnjom koju ste usmerili na sadržaj koji ste podneli pri aplikaciji, pokazali da smo zaista, pored nacionalnog nivoa, probudili interesovanje i na nivou jedinica lokalne samouprave", kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Opštine Apatin i Odžaci i gradovi Sombor i Subotica aplicirali su zajedničkim projektom, čiji je cilj da se, kroz inovativni servis i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za širenje porodice. Mimo ovog projekta, opština Odžaci kroz brojne lokalne programe pomaže roditeljima i deci. Između ostalog, za novorođene bebe dobija se jednokratna pomoć od 30 hiljada dinara, za blizance ukupno 100 hiljada, a za trojke 150 hiljada dinara. Treće dete ima besplatan obrok u vrtićima i školama, besplatan je prevoz srednjoškolaca, prvaci dobijaju besplatne školske tašne, a ulaže se i u rekonstrukciju zdravstvenih ustanova, prenosi RTV.

"Moram da kažem da se kao Opština Odžaci veoma trudimo da pomognemo i roditeljima, a i da pomognemo svoj deci u njihovom odrastanju i življenju u našoj opštini, uključujući se i promovišući različite mere koje možemo iz lokalnog budžeta", ističe predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

Predsednica Opštine Odžaci majka je troje dece. Rekovac, u Centralnoj Srbiji, je opština sa najmanjom stopom nataliteta. Stoga će sredstva koja je ovom prilikom dobila od države usmeriti na besplatne ginekološke preglede porodiljama i ženama u ruralnim područjima, formiranje mobilnog tima, dom zdravlja će dobiti mobilni ultrazvuk, a mladi bračni parovi ukupno 10 plastenika za započinjanje sopstvenog biznisa. Inače, prosečna starost stanovništva u Rekovcu je preko 55 godina.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija