Vodovod: Novosadska voda je bezbedna za piće - širenje panike i dezinformacija je krivično delo


U protekla 24 sata na društvenim mrežama, pojavilo se lažno
upozorenje da voda u Beogradu nije bezbedna za piće. Ovu informaciju su demantovali nadležni iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Beograd, navodi se u saopštenju Vodovoda, koje prenosimo u celosti bez izmena:

Obaveštavamo građane Novog Sada da je voda iz JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad u potpunosti bezbedna i ispravna za piće.

Ne postoji kontrolisanija namirnica od vode. Pored naših laboratorija, ispravnost i kvalitet vode se svakodnevno kontroliše i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Provera kvaliteta se u laboratorijama Vodovoda vrši na svakih 45 minuta. Proverava se hemijska i mikrobiološka ispravnost. Uzorci vode se uzimaju tokom sve tri faze prerade vode, počev od vode iz samih bunara, zatim tokom faze aeracije, druge faze – filtracije, treće faze – dezinfekcije i na kraju kao krajnji prerađen proizvod koji pijemo.

Naša voda je najkvalitetnija u Vojvodini i među kvalitetnijim u Srbiji. Svaki Institut za javno zdravlje u Srbiji vrši kontrolu ispravnosti vode i ti rezultati se dostavljaju u centralni Institut u Beogradu te se na osnovu tih rezultata formira lestvica kvaliteta.

Podsećamo da je širenje panike, nereda te iznošenje neistinitih i neproverenih informacija krivično delo protiv javnog reda i mira za koje je predviđena novčana kazna i kazna zatvora do tri godine, navodi se u saopštenju Vodovoda.

foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO