"Više nema potrebe za izvodima iz matičnih knjiga"


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić
ocenio je da je u oblasti digitalizacije nabavka nove opreme za digitalizaciju matičnih knjiga najbolji posao jer se time omogućava da službenici brzo i lako koriste podatke iz tih evidencija kako bi građani bez opterećenja, stresa i utroška vremena i para što efikasnije završili poslove.

"Za građane to znači da nema više izvoda iz ovih evidencija, osim ukoliko ih iz ličnih razloga sami žele, već ovlašćeni službenici imaju pristup, vide sve podatke iz ovih baza i nemaju potrebe da traže od gradjana nikakav izvod na uvid", rekao je Ružić koji je u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu predstavio novu opremu za skladištenje podataka iz matičnih knjiga.

Ta oprema, u kojoj se nalazi više od 30 miliona podataka o građanima Srbije, smeštena je u Državni data centar u skladu sa najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nabavka opreme koštala je 33,6 miliona dinara, a novac je obezbeđen iz budžeta Ministarstva i omogućava da se unapredi vođenje najznačajnije evidencije o gradjanima – matičnih knjiga, odnosno da se uspostavi Registar matičnih knjiga (rođenih, venčanih i umrlih).

Sve matične knjige biće digitalizovane do kraja godine u skladu sa izmenama Zakona o matičnim knjigama, koje je juče usvojila Skupština Srbije i sve jedinice lokalne samouprave će raditi isključivo u centralnom sistemu.

Ružić je istakao da će u narednom periodu Registru matičnih knjiga biti priključena i Knjiga državljana kako bi gradjani mogli da i uverenje o državljanstvu dobiju bilo gde u Srbiji, kao što to sada mogu izvod iz matičnih knjiga. Govoreći o efektima digitalizacije rada uprave, ministar je rekao da je samo u prvih pet meseci ove godine štampano 30 odsto manje izvoda iz matičnih knjiga rođenih nego u istom periodu prošle godine.

"To je bolji rezultat i u odnosu na prošlu godinu kada je taj procenat iznosio 24 odsto. Ovaj trend govori da ćemo do kraja godine imati 70 – 80 odsto manje papirnih izvoda", rekao je Ružić.

izvor: Beta, foto: ilustracija

POPULARNO