U Vojvodini 10 malih aerodroma - može se poletiti s aerodroma u Novom Sadu, Vršcu, Pančevu...


Svima je dobro poznato da u Srbiji ima dva aerodroma s kojih se
može uputiti na niz destinacija u svetu, ali se mnogo manje zna da u našoj zemlji ima mnogo više takozvanih malih aerodroma i da je njima, praktično, pokrivena cela zemlja.

Od ukupno 32 registrovana aerodroma u Srbiji, deset je u Vojvodini, a kako kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, na dva aerodroma su operateri fizička lica s važećom saglasnošću za korišćenje aerodroma. Saglasnost za korišćenje, koje je izdao Direktorat, imaju aerodrom „Kora” u Somboru, na kojem je operater Nikola Bogdan i „Verušić” u Subotici, gde je operater Milorad Zubić.

Dakle, od 32 aerodroma u Srbiji dva su dobro poznata – aerodromi „Nikola Tesla” i „Konstantin Veliki” i operateri aerodroma imaju važeći sertifikat koji je izdao Direktorat. Na 30 malih aerodroma, 30 operatera aerodroma poseduje dozvolu ili saglasnost za njihovo korišćenje.

Osnovna razlika između te dve kategorije „malih” aerodroma je u nameni, ukazuju u Direktoratu. Tako su aerodromi čiji operateri poseduju dozvolu za korišćenje uglavnom namenjeni za obuku pilota, dok su aerodromi čiji operateri poseduju saglasnost za korišćenje uglavnom namenjeni za nekomercijalno letenje vazduhoplova i obavljanje posebnih delatnosti u vazdušnom saobraćaju koje se obavljaju uz naknadu. Operateri aerodroma su uglavnom aero-klubovi, na sedam su operateri fizička lica i ti aerodromi su u privatnom vlasništvu, a gde se nalaze, kao i ko su operateri na njima, može se videti na sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva, prenosi Dnevnik.

U Srbiji ima 20 aerodroma koji imaju dozvolu za korišćenje, a u Vojvodini ih je osam.

Tako se u Vojvodini može poletiti s aerodroma u Kikindi, Novom Sadu, odnosno Čeneju, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, odnosno Velikim Radnicima, Subotici, Zrenjaninu, odnosno Ečki, i u Vojki. Na teritoriji Vojvodine je i aerodrom u Vršcu, gde je operater SMATSA Vazduhopolovna akademija.
Po rečima načelnika Odeljenja aerodroma u Direktoratu mr Vladimira Pavlovića, na manjim aerodromima najčešće se sreću jedrilice, motorni zmajevi, ultralaki i laki vazduhoplovi, poput „cesne”, „pajpera” ili, recimo, ako se govori o poljoprivrednim aktivnostima, AN-2, „dromader” ili „robinzon R-44” ako se govori o helidromima. U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, aerodrom mora biti planiran, projektovan i izgrađen na način koji omogućava bezbedno odvijanje vazdušnog saobraćaja, što uključuje bezbedno poletanje, sletanje i boravak vazduhoplova, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: akns.rs

POPULARNO