U Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica: Hiljade bez upravnika, svima prinudni


Rukovodilac Centra za edukaciju Privredne komore Srbije
Mirjana Kovačević izjavila je da u Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica.

Kako kaže, 4.600 su bez upravnika i mogu očekivati prinudne upravnike.

Kovačević je za RTS rekla da su odbornici Skupštine grada Beograda utvrđivanjem cene za prinudne upravnike, postupili u skladu sa instrukcijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje su donete krajem prošle godine, a kojima su utvrđeni kriterijumi kako će se utvrđivati naknada.

"Naknada polazi od prosečne neto zarade u jedinici lokalne samouprave, od broja posebnih i samostalnih delova zgrade, a to su - stan, garaža, garažno mesto poslovni prostor, gražni boks i od namene tih delova. To znači da će vlasnici stanova plaćati jednu naknadu u odnosu na vlasnike gražnih mesta", kazala je ona.

Iako se očekivalo, dodala je Kovačević, Beograd ipak nije najskuplji.

"U Zrenjaninu je naknada za prinudne upravnike oko 311 dinara, a u Beogradu 240. Prinudni upravnik je profesionalni upravnik i on obavlja iste poslove kao profesionalni upravnik. Upravljaće održavanjem zgrade dok se stanari ne odluče da odaberu medju sobom upravnika ili profesionalnog upravnika", objasnila je ona.

Kovačević je navela da u Srbiji ima 40.000 stambenih zajednica, a da je 4.600 bez upravnika.

"Te zajednice mogu da očekuju prinudnog upravnika. Ima 750 upravnika registrovanih u PKS, a svakako najviše ih je u Beogradu i možemo očekivati da će biti dovoljno prinudnih upravnika, jer veliki broj radi sa preko 50 zgrada", kazala je Kovačević.

Kovačević je, takođe, imala poruku i za mlade. Preporučila im je da što pre počnu da rade. "Svako ko nema nameru da se dalje obrazuje i ko želi da se osamostali što pre, neka izabere neke od dualnih obrazovnih profila, a biće možda 13 novih profila", napomenula je ona.

Kaže da se traži IT znanje, da neki profili traju četiri godine i da svako ko se opredeli za dualno obrazovanje može da nastavi sa školovanjem ukoliko to želi.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

POPULARNO