Sve više građana Srbije nalazi posao u Mađarskoj


Radnici iz Srbije u Mađarskoj uglavnom rade na radnim mestima
za koje nije potrebna kvalifikacija, najviše u auto-industriji. Plate su od 500 do 600 evra mesečno, imaju plaćen smeštaj i jedan odlazak kući mesečno.

Veliki broj agencija za zapošljavanje nudi građanima Srbije zaposlenje u Mađarskoj, a trend odlaska u susednu zemlju mogao bi da zameni odlaske u Slovačku, iako su plate daleko od pravih "gastarbajterskih".

"Smena traje tri meseca, ja sam za sada bila na takozvanom probnom radu i čekam ponovo da odem", kaže za Blic Jovanka J.

Ona je radila u auto-industriji, a posao, kaže, nije pretežak i sastoji se od uklapanja plastičnih delova za unutrašnjost automobila. Ona objašnjava da poslodavac onima koji zadovolje uslove nudi pomoć oko dobijanja radne vize prilikom sledećeg dolaska, ali i plaćanje svih troškova koji uz to idu, te da se odlučila da ode, jer Mađarska nije predaleko od Srbije.

"Ima prekovremenog rada, ali je više po želji. Ko hoće da dođe subotom da radi, može. Naravno, svi rade, jer drugačije plate ne bile dovoljno dobre da se barem oko 1.000 evra donese kući posle tri meseca", kaže sagovornica za Blic.

Uslovi rada, prema oglasima kojih na internetu ima pregršt, slični su, a fabrike su uglavnom smeštene u pograničnim gradovima u blizini granica sa Austrijom i Slovačkom. Svi, uglavnom, nude početnu platu od 500 evra i ističu da znanje mađarskog jezika nije obavezno. Ovakvi uslovi važe za rad u auto i elektro industriji, pa čak i prehrambenoj, i to za pozicije koje ne zahtevaju nikakve kvalifikacije, niti znanje jezika.

Na bolju zaradu, kako kažu u jednoj od agencija koja oglašava više radnih mesta svake nedelje, mogu da računaju kvalifikovani radnici, i to posebno oni koji posao traže u metalskoj industriji, gde su zarade i preko 700 evra mesečno, a poslodavac nudi plaćen smeštaj, pa čak i put od Srbije do Mađarske. Kako saznaje Blic, smeštaj je u apartmanima koji se nalaze u porodičnim kućama.

"Poslovi koji su fizički teži nose i veću zaradu. Uz prekovremeni rad, u prvom odlasku, mesečno može da se računa na 750 evra", kažu u agenciji.

Evropski mediji proteklih godinu dana bruje o nedostatku radne snage u Mađarskoj, navodeći da država možda neće moći da održi veliki privredni rast, jer i deo Mađara kreće "trbuhom za kruhom" na zapad Evrope, gde su plate daleko bolje.

izvor: Blic, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO