"Samo u Srbiji su testovi za malu maturu pod oružanom pratnjom"


Nije praksa u svetu da se testovi za malu maturu dopremaju pod
oružanom pratnjom, nego su ukorenjene loše navike u Srbiji uputile vlast da bude stroža nego što treba, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10-20 evra, niti tamo pomaže deci da prepisuju, rekao je Šarčević za Politiku, napominjući da sve to imate kod nas i da je to nasledio, kao i loše koncipiranu malu maturu.

"Povećali smo broj poena koji đaci mogu osvojiti na testovima i uvešćemo strožiju kontrolu", kaže on. "Ja ću u 10 odsto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost", kazao je ministar prosvete, navodeći da će angažovati i sve svoje pomoćnike i načelnike kako bi se sprečilo prepisivanje.

Prema njegovim rečima, nastavnici mogu očekivati i dva povećanja plate godišnje.

"To nije moja rečenica, već predsednika i premijerke. Od 1. januara uvodimo obračun zarade prema platnim razredima, što znači nagrađivanje nastavnika prema znanju koje steknu njihovi učenici", rekao je Šarčević.

izvor: Politika, 021.rs, agencije, foto: artur84/freedigitalphotos.net

POPULARNO