Punk rock Novi Sad - Blokstok obeležio 20 godina postojanja


Iako je zvanična satnica otvaranja “Blokstok”- a bila u 17 časova
u Železničkom parku se par sati pre početka okupilo nekoliko stotina ljudi, željno iščekujući popularni muzički događaj.

Već posle 19, ta brojka je skočila na preko 1.000 posetilaca, koji su uživali u prvim svirkama. Da su ovakvi događaji popularni među različitim generacijama, dokaz je prisutnost velikog broja dece različitih uzrasta, od onih najmlađih u kolicima, pa do osnovaca, koji su veselo trčkali i đuskali u ritmu gitare, dok su se stariji sugrađani, uz hladno pivo u hladovini senke drveća prisećali nekih starih vremena.

“Blokstok” ili, kako ga većina i dalje naziva, “Blok Rok Fest” u Železničkom parku, obeležio je 20 godina.

Verovatno je jedini festival koji u našem gradu traje, a uživanje u muzici i atmosferi plaća se samo ljubavlju i dobrom voljom, samim tim je bar pola rečeno, prenosi Dnevnik.

- Malo je verovatno da u jedan park dođe 10.000 ljudi – pod utiskom je jedan od organizatora tridesetčetvorogodišnji Dane Basta. – Kako smo se i nadali, atmosfera je bila vrhunska.

Jubilej koji ovaj festival beleži, osim svežih utisaka, pravi je povod za evociranje uspomena. Dane Basta je, kao i nekolicina organizatora, odrastao u Bloku.

- Slušao sam priče starijih, Blok je uvek važio za jedno rokersko mesto – seća se on. – Tu su se skupljali gradski rokeri, vozili su se prvi motori u Novom Sadu i nekako su ta bajkerska subkultura i rokenrol vezani za Blok. Počeli su bukvalno sa tranzistorima, pravili su kotliće i slušali dobru muziku. To je postajalo sve masovnije i vremenom zahtevalo da se iz kraja među zgradama premesti u park, kada je počela i ozbiljnija organizacija.

Značaj “Blokstok” festivala svakako je prepoznao i Grad, te manifestacija ima nesebičnu podršku Gradske uprave za kulturu, a od prošle godine i organizacije “Omladinska prestonica Evrope – Novi Sad 2019” (OPENS), zbog čega je jasno da su i mlade snage više nego dobrodošle u stari dobri Blok. Doživeo je i pauzu od 2010. do 2015. godine.

- Ispostavilo se da je nekolicina nas u neko doba otišla iz Bloka, osnovali smo porodice, međutim, vratili smo se i shvatili da smo mi zapravo odrastali na pravim vrednostima i da je tako nešto potrebno i našoj deci, odnosno generacijama koje dolaze. Trebalo je skloniti ih od kiča i šunda koje nude popularne TV stanice i eto nas opet u Bloku i na “Blokstok” festivalu. Mislim da polako uspevamo. U Bloku se definitivno ne sluša Ceca, ne gledaju se “Parovi”... prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/Blokstokfestival