Prvi aerodrom u Novom Sadu izgrađen davne 1913. godine


Od davne 1913. godine, kada je u Novom Sadu izgrađen prvi
aerodrom, do danas traje istorijat avijacije u ovom gradu, koji je zbog toga postao jedan od najvažnijih vazduhoplovnih centara u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Tu veliku vazduhoplovnu tradiciju danas čuva i neguje Aero-klub „Novi Sad”, osnovan davne 1923. godine, koji je trenutno najstariji i najuspešniji aero-klub u Srbiji.

Povodom obeležavanja velikog jubileja, devedeset pete godišnjice od formiranja novosadskog aero-kluba, u galeriji „La vista” u Ulici Mite Ružića 2, otvorena je izložba koja posetiocima predstavlja bogatu prošlost i izuzetno značajne uspehe te naše ugledne vazduhoplovne ustanove. Novosadski Aero-klub formiran je u jesen 1923. godine kao podružnica tadašnjeg Aero-kluba Kraljevine Jugoslavije s ciljem afirmisanja vazduhoplovstva kod nas, koje je tada bilo u povoju, piše Dnevnik.

Novosadski Aero-klub brzo je postao jedno od vodećih udruženja te vrste kod nas, čiji su članovi, civilni i vojni piloti, kao i sportski vazduhoplovci, ostvarili vrlo zapažene rezultate, pružajući tako nemerljivo važan doprinos razvitku srpskog vazduhoplovstva.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: AKNS

Na teritoriji Vojvodine 10 aerodroma


POPULARNO