Prava strana ulice: Ulični trening sve popularniji u Novom Sadu


Lider novosadske grupe "Bar Strong", koja je pobedila na
prošlogodišnjem takmičenju "Ja imam talenat", Srđan Arsenović, osnovao je organizaciju "Prava strana ulice", kako bi okupio sve ekipe u Srbiji koje se bave uličnim treningom i utvrdio zvanična pravila ove discipline.

Arsenović objašnjava kako je došao na ideju osnivanja organizacije koju bi ponudio mladima kako alternativu nasilju i kriminalu koji ih okružuje.

"Na ideju osnivanja organizacije sam došao kroz razgovor sa prijateljima koji se žale da širom Srbije nema dovoljno parkova za vežbanje, kako ulični trening nije priznat kao sport i da nemaju novca da odu na takmičenja u inostranstvu", priča Srđan i dodaje da je početna varnica bila želja da se osnivanjem organizacije nešto promeni.

On ističe da "Prava strana ulice" služi usmeravanju dece i odraslih na sport kako bi kanalisali svoju energiju na pravi način i kvalitetno upotrebili svoje vreme.

"Ulični trening bi se najbolje opisao kao spoj gimnastike i vežbi snage", objašnjava Nikola Kojčić za RTV i dodaje da su u sportu javlja slobodni stil sa elementima akrobatike, ali i disciplina gde je zastupljena samo snaga.

On objašnjava da je ulični trening nastao u SAD-u, te da je trenutno rasprostanjen širom sveta ali i u našoj zemlji, te da je njihov cilj da postane grana sporta u Srbiji.

Nikola ističe da je važno da deca vide kako se trenira, te da veoma dobro reaguju na podsticaje od starijih vežbača.

"Kada je reč o ozbiljnijim takmičarima, njih ima u celoj Srbiji u različitim ekipama. Želja nam je da ljudima približimo ulično vežbanje i mlade koji se time bave, a jedan od načina je i da se taj način vežbanja prizna kao sport", kaže Srđan.

"Sam ulični trening se sastoji od vežbi ponavljanja (zgibovi, sklekovi, propadanja, čučnjevi) i slobadnog stila, gde vežbač ima dva do tri minuta da u sklopu muzike izvede svoju tačku", objašnjava on.

On dodaje da su kao organizacija prijavljeni za projekat Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, te da se nadaju da će ih Pokrajina podržati u njihovoj ideji.

"Mi se nadamo da će nam projekat biti odobren kako bismo napravili takmičarsku ligu koju bismo organizovali u više gradova, a u želji da na taj način ostvarimo što veće interesovanje javnosti", kaže Nikola.

On je dodao da je važno da ljudi vide koliko je lepo i korisno da se mladi bave ovim sportom, te da se nadaju da će dobiti i sponzora koji će im pomoći da ulični trening približe što većem broju ljudi.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija, nenetus/freedigitalphotos.net

POPULARNO