Posao za 100 najboljih diplomaca - U Palati Srbija ceremonija uručenja ugovora


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je ugovore o
zaposlenju za nekoliko od ukupno 100 najboljih diplomaca svih medicinskih fakulteta u Srbije.

Vučić je izjavio da je nerealno očekivati da se u kratkom roku u potpunosti spreči odliv kvalifikovane mlade radne snage iz oblasti medicine, ali da će država svakako nastaviti da poboljšava uslove njihovog rada i školovanja kako bi taj proces ublažila.

On je rekao i da u eri globalizacije, kada su razdaljine sve manje, opada i potreba ljudi da ostanu u svojoj zemlji, jer ne osećaju da su daleko ni kada rade u Minhenu, Oslu ili Beču.

"Pokušaćemo da sačuvamo te ljude, jer ako svi odu, mi gubimo i buduće generacije. Nama je prosečna starost 42-43 godine a u Turskoj je do 26 godina. I nije samo što su oni mlađi, nego što i imaju čitavu generaciju više. Ja očekujem da će posle trećeg kvartala nezaposlenost u Srbiji biti oko 11 odsto, što je na nivou EU. Ali Srbija za par godina više neće imati koga da zapošljava... Moraćemo da uvozimo radnu snagu", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija učiniti sve da postane najatraktivnija država u regionu, u svemu pa i po pitanju primanja, ali da je bolje da računa na svoje mlade ljude, jer će Moldavci uvek pre da odu u Rumuniju nego u Srbiju, dok će Ukrajinci uvek pre izabrati da rade u Poljskoj nego u Srbiji.

"Daćemo sve od sebe da sačuvamo te ljude. Ali da li ćemo u potpunosti sprečiti odliv? To je nemoguće. To su procesi i u svetu, ne samo kod nas. Ali hoćemo da poboljšamo uslove, i to radimo", rekao je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će najmlađi lekari dobiti ugovore na određeno ili neodređeno vreme, Vučić je rekao da to zavisi od toga da li neko prvi put dolazi da radi ili je ranije volontirao i da će oni koji su dobili specijalizaciju imati obavezu da ostanu i rade u Srbiji dvostruko duže od trajanja specijalizacije.


izvor: agencije, foto: stockimages/freedigitalphotos.net

POPULARNO