Patka sa 11 pačića u centru grada - Atrakcija Dunavskog parka (VIDEO)


Od kada je prošle nedelje zaplivala u jezeru Dunavskog parka sa
11 pačića, jedna divlja patka i njeno potomstvo, postali su prava atrakcija zelene oaze u centru grada.

Patki i pačićima najviše su se obradovala deca koja ih hrane, maze i fotografišu danima, a na lep prizor nisu ravnodušni ni roditelji i stariji Novosađani, koje je dečija radost podsetila na period kada su u jezeru plivali labudovi Isa i Bisa.

Novi stanari ostrvceta u Dunavskom parku su divlje ptice, ali uprkos tome, mama patka nije agresivna prema radoznalim posetiocima, koji ponekad uspeju i da pomaze pačiće. Najbezbednije ih je hraniti kukuruzom, ali svakako treba voditi računa da ni na koji način njihov opstanak ne bude ugrožen, kažu u preduzeću Zelenilo.

"Patka sa 11 pačića, oni su se pojavili pre nekoliko dana, tokom prošle nedelje i zaista su izazvali veliko interesovanje građana, naših najmlađih sugrađana i medija. Trenutno vidite koliko dece ima oko jezera i kako su svi pažljivi prema pačićima, nadam se da će tako i ostati", kažu Zelenilu.

Do kada će patka i pačići ostati u Novom Sadu, zavisi od njihove slobodne volje i divlje prirode, međutim, za bezbedniji boravak njih i drugih ptica kraj jezera, nadležni apeluju na građane da ne zagađuju vodu i da ne ubacuju kućne ljubimce poput kornjače, koje su mesojedi i koje mogu povrediti patke.

izvor: rtv.rs

POPULARNO