Od početka godine Novi Sad prodao više parcela nego u 2017.


Na licitacijama je od početka godine prodato 18 parcela koje su
u vlasništvu Grada, dok ih je je na isti način 2017. prodato 14.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije navode da se gradnja na tim placevima odvija u skladu s važećim planovima i izdatom urbanističko-tehničkom dokumentacijom, a pošto je u pitanju zemljište sada u privatnoj svojini, početak i dinamika gradnje zavise od ishodovanja odgovarajuće tehničke dokumentacije, ali i od samih vlasnika.

Vrednost građevinskog zemljišta zavisi od kvadrature, atraktivnosti lokacije, kao i od namene, pa je logično da je za veće parcele postignuta najbolja cena, a po podacima koje smo dobili iz Gradske uprave, takvi posedi uglavnom su predviđeni za poslovne objekte. Primera radi, najviše novca, 251.283.952,19 dinara, Grad je dobio za parcelu na uglu Bulevara Evrope i Ulice Aranj Janoša, površine 3.273 kvadratna metra, i to zemljište namenjeno je za izgradnju stambenog, poslovnog ili stambeno-poslovnog objekta. Na Futoškom putu, za zemljište od 1.200 kvadrata, postignuta je cena od 233.450.400 dinara i tu je predviđen poslovni objekat, koji je planiran i na dve parcele ukupne površine 4.122 kvadrata, na uglu Ulice Jovana Hranilovića i Bulevara Jaše Tomića, a za njih je dobijeno 86.900.763,15 dinara. Nešto niža cena, 84 miliona dinara, postignuta je za zemljište od 2.559 kvadrata, namenjeno za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom na Bulevaru Evrope. Parcela površine 383 kvadratna metra u Ulici Kornelija Stankovića prodata je za 58.500.000 dinara.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu da je Odlukom o buyetu za 2018. godinu Grad Novi Sad obezbedio deo za sufinansiranje sedam projekata. Predviđena je izgradnja Ulice prote Mihalića, kao i ulica Lisinskog i Vladimira Nazora u Petrovaradinu, gde su u toku arheološka istraživanja. Vrednost tih radova je 114.913.337,90 dinara, a u finansiranju učestvuje i Republika, odnosno Ministarstvo privrede. U toku je rehabilitacija Sentandrejskog mosta, i za to je izdvojeno 68.426.581,93 dinara, a projekat finansiraju Novi Sad i JP „Putevi Srbije”. Osim toga, Grad, zajedno s Pokrajinom (Uprava za kapitalna ulaganja) i JP „Putevi Srbije učestvuje i u izgradnji saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom na Sentandrejskom putu, od Primorske do Velebitske ulice, a javna nabavka za taj posao nedavno je završena.

Planirana je i izgradnja kružne raskrsnice Puta doktora Goldmana i ulica Moše Pijade i Branislava Bukurova u Sremskoj Kamenici, a novac za to obezbeđuju Gradska uprava građevinsko zemljište i investicije i Pokrajinska uprava za kapitalna ulaganja. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansira drugu fazu izgradnje biciklističke staze Novi Sad – Begeč, a Grad Novi Sad daće pare za parterno uređenje oko zgrade RTV-a.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO