Očekuje se pravi spektakl: Trka planinskog biciklizma na Petrovaradinskoj tvrđavi


Biciklistički klub "Novi Sad" u nedelju, 1. jula, na
Petrovaradinskoj tvrđavi, organizuje prvi Međunarodni Petrovaradin Fortress MTB.

"U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl," priča Nemanja Vajs, direktor trke.

Pored starta tako će se nalaziti takozvana Chill zona, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se. Ceo događaj počinje u 14 časova, a start glavne trke je u 16 sati. Pred njen početak Klub organizuje o trku guralica, takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godine. Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi 30 bodova u kvalifikaciji za Olimpijske igre u Tokiju. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u deset kategorija (KUP SRBIJE, Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).

Petrovaradinska tvrđava će od 12  do 19 sati biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija