Novi Sad ima najveću biciklističku stazu u Srbiji - uskoro će biti povezana i prigradska naselja


Kampanja o uticaju saobraćaja na životnu sredinu pod nazivom
"automobil parkiraj, okolinu sačuvaj" predstavljena je na Trgu republike u Novom Sadu u organizaciji udruženja parkirališta Srbije, Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije.

Kampanja se organizuje u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava i lokalnih parking preduzeća, koji će predstaviti svoje planove i aktivnosti.

"Naši sugrađani već osam godina koriste bicikle NS bajk sistema, mi u ovom momentu imamo 13 stanica NS bajk sistema, a ono što je veoma važno je da ćemo uskoro otvoriti i 14 stanicu NS bajk sistema" izjavio je za RTV direktor parking servisa Stevan Lugonja.

Jedan od najvećih problema u Novom Sadu predstavlja nedostatak parking mesta. Iz Gradskog veća za saobraćaj i puteve najavljuju izgradnju parkinga u centru, na Podbari i na Novoj Detelinari. Sem toga, ističu da Novi Sad ima najveću biciklističku stazu u Srbiji i da će uskoro biti povezana i prigradska naselja takvim stazama.

"Planiramo dalje da ih izgrađujemo, da ih povezujemo, uspeli smo dosta da uradimo unazad nekih godinu dana da ih povežemo, pošto su bile biciklističke staze kao ostrva po gradu" rekao je za RTV Član gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić.

Ideja kampanje jeste da se obiđe petnaestak gradova u Srbiji, kako bi se podigla svest građana o negativnom uticaju saobraćaja na ekologiju, kao i da se promoviše upotreba bicikala, javnog prevoza, pešačenja i upotrebe električnih automobila.

Činjenica je da automobili predstavljaju ozbiljan problem, posebno u nekim gradovima u Srbiji. Imamo gradova gde je procenat zagađenosti, iliti tih pm čestica, kojih je nekih 40 normala, imamo gradova gde je preko 169, 170 dana taj problem izražen. Svakako to su Užice, Valjevo i Beograd potvrdio je državni sekretar u ministarstvu zaštite životne sredine Dragan Jeremić.

Da bismo budućim generacijama našu zemlju, ali i svet, ostavili u što boljem stanju, već danas parkirajte svoje automobile i počnite sa očuvanjem životne sredine.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO