Novi deo grada - novo naselje pored Novog naselja: Jeftini stanovi, soliteri, atletski stadion, dvorana...


Sadašnji prostor kasarne Jugovićevo, nekadašnjeg vojnog
aerodroma, koji se nalazi neposredno uz Novo naselje, biće iskorišćen za zidanje stambenih zgrada i atletskog kompleksa.

Urbanistički plan koji se odnosi na ovaj deo grada i koji je upravo na javnom uvidu predviđa da se na prostoru severno od Bulevara vojvode Stepe, na mestu gde je Građevinska direkcija Srbije još pre skoro dve decenije počela zidanje zgrada na vojnom zemljištu, izgradi 13 sedmospratnica, atletski stadion i atletska dvorana.

Kako se navodi u planu koji je na ranom javnom uvidu i u koji je 021.rs imao uvid, cilj donošenja plana je prvenstveno realizacija projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U dokumentu se navodi da će biti izgrađeno više zgrada visine do sedam spratova, odnosno oko 32 lamele sa oko 1.984 stana, prosečne veličine od 60 kvadrata. Ove zgrade će biti više nego one koje već postoje u okolini.

Plan predviđa zadržavanje postojećeg bloka zgrada od po četiri sprata čije je zidanje počela Građevinska direkcija Srbije još 2000. godine. Od tada do danas šest je sagrađeno i useljeno, dve se grade, a tek predstoji izgradnja još četiri. Sve ukupno, u svim zgradama koje se planiraju za snage bezbednosti, kao i one koje je već sazidala ili zida Direkcija, trebalo bi da se smesti oko 7.000 stanovnika.

Pored zidanja stambenog naselja, na prostoru koji pripada kasarni Jugovićevo, predviđena je gradnja atletskog stadiona sa kapacitetom od 2.000 do 5.000 gledalaca i dvoranom za atletska takmičenja sa kapaciteteom od 1.500 do 2.500 sedišta. U okviru sportskog kompleksa će se graditi i pomoćni tereni, kao i staze za zagrevanje, prostori za dečiju atletiku i igrališta.

Urbanisti planiraju i da se preispita da li postoji mogućnost da se naprave otvoreni sportski tereni za ostale sportove (kao što su tenis i mali fudbal), trim staze i podzemne garaže.

U ovom bloku će se graditi i osnovna škola kapaciteta od oko 600 dece i vrtić za oko 300 mališana, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija

Novi Sad dobija novo naselje od 10.000 stanovnika: Na Jugovićevu jeftini stanovi - kreću pripremni radovi

POPULARNO