Najtražanije zanimanje u Srbiji - Trenutno nije programiranje


Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović
kaže da je prema evidenciji te službe trenutno u Srbiji nezaposleno 594.100 osoba.

Kako je rekao, taj broj stalno se smanjuje. "Prvi put od kada vodimo ovakve vrste evidencija, broj nezaposlenih je pao ispod 600.000", kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije

On je kazao da se najlaške zapošljavaju inženjeri elektronike, elektrotehnike i informacionih tehnologija, lekari sa specijalizacijom, profesori matematike, fizike, stranih jezika, farmaceuti i biohemičari.

Dodao je da poslodavci traže konkretne tehnike i zanate, i da su najtraženiji kuvari, zavarivači, osobe koje su završile škole za negovanje starih lice.

"Što se tiče veština, ključno je poznavanje nekog stranog jezika. Obično su to engleski i nemački jezik. Obavezno je poznavanje informacionih veština i posedovanje određenih licenci i ispita", kazao je Martinović.

Navodeći da su trenutno aktuelni sezonski poslovi, on je kazao da postoji veća tražnja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i trgovine.

"Potrebno je stalno usavršavati svoje veštine", istakao je direktor NSZ i pozvao nezaposlene da se prijavljuju na obuke prekvalifikacije.

izvor: Beta, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO