Na društvenim mrežama širili lažnu informaciju - Hapšenja zbog "zatrovane vode"


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, po nalogu Višeg
javnog tužilaštva, uhapsili F.J. i B.C. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje panike i nereda.

Oni se sumnjiče da su na društvenim mrežama širili lažnu informaciju da “u naredna dva dana vodu u Beogradskom vodovodu ne treba koristiti za piće, jer se u vodu greškom prosuo metan, pun kancerogenih čestica“ i na taj način izazvali uznemirenost i paniku među građanima.

Osumnjičenima F.J. i B.C. određeno je zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Inače, uhapšeni B.C. je zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sapštio je MUP.

Takođe, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, protiv još šest osoba, zbog sumnje da su počinili isto krivično delo, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Voda u Beogradu je ispravna za piće i odličnog je kvaliteta, izjavio je prethodno zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nakon što su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je voda "zatrovana".

Oglasio se i direktor JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević, koji je rekao da je on lično noćas obavestio nadležne institucije o informaciji koja se pojavila na društvenim mrežama.

"Očekujemo da će biti nađeni oni koji su distribuirali ovu vest na tako brutalan način, a Beograđani ne treba da brinu jer je voda dobrog kvaliteta", kazao je Đorđević i dodao da se za 126 godina postojanja Beogradskog vodovoda nije pojavio nijedan incident, niti akcident.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija

Vodovod: Novosadska voda je bezbedna za piće - širenje panike i dezinformacija je krivično delo