MMF: Povišica i za penzionere s najnižim primanjima


Međunarodni monetarni fond saglasan je sa idejom da se ukine
Zakon o privremenom umanjenju penzija koji je uveden tokom krize kao hitna mera, kaže za Politiku šef kancelarije MMF u Beogradu Sebastijan Sosa.

"Takođe smo saglasni i sa idejom da penzioneri s nižim primanjima, koji neće osetiti korist od ukidanja ovog zakona, dobiju neko povećanje prihoda, ali koliko će ono biti, zavisiće od fiskalnog prostora u budžetu", kaže Sosa.

O tome ćemo pregovarati u septembru, kada budu otvoreni razgovori o budžetu za 2019. godinu. U budućnosti kada se krizne mere ukinu, verujemo da povećanja penzija treba da budu linearna, kaže Sosa, odgovarajući na pitanje da li je za MMF prihvatljiva ideja po kojoj će, nakon ukidanja kriznog zakona, samo penzioneri s nižim primanjima dobiti povišice .

Na pitanje da li je Vlada Srbije rešavanjem jednog pravnog problema upala u drugi, jer nakon ukidanja kriznog zakona neće svi penzioneri dobiti povišice, Sosa odgovara:

"Kada je o pravnim rizicima reč, mi nismo stručnjaci za tu oblast ali smo shvatili da vlada priprema različite opcije kako bi minimizirala eventualne pravne rizike".

To znači da je za MMF prihvatljiv finansijski paket koji je lansirao predsednik Aleksandar Vučić, ali da Fond još ima izvesne rezerve kada je o procentu uvećanja nižih penzija reč, piše Politika.

izvor: Tanjug, agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO