Milijarda evra za deonicu brze pruge Novi Sad - Subotica, radovi sledeće godine


Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne
Evrope naredne nedelje u Bugarskoj, biće potpisan komercijalni ugovor za poslednju deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, u vrednosti od oko milijardu evra.

"A radovi na ovoj deonici morali bi da počnu sledeće godine", kaže za Tanjug ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Koliko je Kineska inicijativa "Jedan pojas - jedan put", u okviru koje se održava Samit u Sofiji, važna za našu državu, najbolje govori podatak da kineske investicije u Srbiji, pre svih u infrastrukturu, iznose više od pet milijardi evra, kaže ministarka.

"Ali ne zaboravite da je tu i Železara Smederevo i druge investicije koje radimo ili koje ćemo raditi sa Kinom i za nas je to od velikog značaja zato što imamo strateški sporazum između NR Kine i Srbije", kaže Mihajlovićeva.

Na Samitu u Sofiji biće potpisan i Memorandum za rekonstrukciju i rehabilitaciju pruge na Koridoru 10, između Niša i Preševa (deonica Beograd - Niš - Preševo - makedonska granica).

"Poslednjih nekoliko godina prioritet u transportnoj infrastrukturi je pre svega železnica. Koridori se rade, autoputevi se rade, neki se završavaju, neki novi kreću ali železnica je na prvom mestu".

Memorandum koji će biti potpisan odnosi se na železnicu između Beograda i Niša, odnosno Niša i Preševa, i veoma je značajna za Srbiju, napominje ministarka jer "mi nemamo projektno tehničku dokumentaciju za taj železnički koridor".

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO