Konferencija Građanskih inicijtiva: Garaže i vrtići na Limanima?


U Medija centru Vojvodine održana je konferencija Građanskih
inicijtiva Novog Sada, na kojoj je, između ostalog, bilo reči o planu izgradnje vrtića na Limanu 2, kao i javnih garaža na Limanima.

Uprkos činjenici da mnogi mališani ne mogu da dobiju mesto u vrtićima, u građanskim inicijativama "Ne damo Livadicu!", "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine" i Sačuvajmo Liman od betona", smatraju da izgradnja vrtića na Limanu 2, koja je predviđena generalnim urbanističkim planom Grada Novog Sada, nije potrebna, prenosi RTV.

"Da li je prioritet zidati vrtić na Limanu 2? Ja mislim da ne, s tim zato što postoji i jedna činjenica da je Liman jedino novosadsko naselje na kojem se smanjuje broj stanovnika. Ja mislim da ima mnogo prioritetnijih lokacija, gde je broj stanovnika porastao višestruko", kaže Marijana M. Građanska inicijativa "Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine".

Ipak, mnogi Limanci svoju decu vode u vrtiće na drugim krajevima grada, jer u tom naselju mesta u "Radosnom detinjstvu" nema, prenosi RTV.

"Moja sestra, jedino mesto da upiše svoje dete bilo je, umesto na Limanu, u Hadži Ruvimovoj. Postoje obrnute situacije, ni mi Limanci nemamo gde da upišemo decu na Limanu", ističe Biljana S. Građanska inicijativa "Sačuvajmo Liman od betona".

Ni izgradnju javnih garaža na već postojećim parking prostorima na Limanu, te građanske inicijative ne podržavaju, uprkos nedovoljnom broju parking mesta. Kao rešenje problema vide naplatu parkinga.

Postoji gužva, zaista jeste. Međutim, mi smatramo da javna garaža kao takva, koja je od par metara od naših zgrada, zaista nije ugodno da kada otvorite prozor, prvo što vidite je auspuh, u smislu da to rešenje nije adektvatno. Postoji kao jedno od rešenja, jeste uvođenje zone.

Izgradnjom javnih garaža na Limanu, značajno bi se poboljšala situacija kada je o broju parking mesta reč, a kako navode u Urbanizmu, one neće oštetiti zelene površine, već će biti izgrađene na postojećim parkinzima.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO