Izgradnja podzemne garaže - ostaje zelena površina i park


Posle 18 godina, konačno se bliži rešenje za izgorelu zgradu
Radničkog univerziteta, rekao je za RTV-a gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Upitan za sudbinu najproblematičnijih gradskih preduzeća, kaže:

"Po oceni komisije koja je radila privatno javno partnerstvo za JKP "Stan" ponuda koju je dao litvansko-slovenačko- srpski konzorcijum je validna. Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji koji će ići sa javno-privatnim partnerstvom po modalitetu da se formira posebno pravno lice oročenog trajanja na 10 godina, gde privatni partner učestvuje 70%, a 30% dele Grad i JKP "Stan", odnosno, javni partner.
I prvi put u Srbiji imamo da javno privatno partnerstvo ima funkciju zapošljavanja, odnosno obaveza privatnog partnera u slučaju JKP "Stan" jeste da preuzme 136 radnika, a da svi ostali dobiju otpremnine, zaostale zarade, kao i da izmiri sva druga dugovanja i potraživanja, a ne da ona idu na teret Grada. U slučaju Apotekarske ustanove, verujem da ćemo imati brzo rešenje, naročito ako Vlada dozvoli modalitet koji smo joj predloži. Bitno je da Grad ne gasi apoteku, već da će biti primenjen model 67% : 33%, takođe na 10 godina, što znači da se nakon 10 godina, Novom Sadu vraća i pokretna i nepokretna imovina koja sve vreme ostaje vlasništvo grada. Do kraja leta planiramo da raspišemo i međunarodni oglas za neobavezujuće ponude javno-privatnog partnerstva za SPENS. Na taj načn ćemo testirati tržište, da vidimo kakvo uopšte vlada raspoloženje", kaže za RTV gradonačelnik Miloš Vučević.

Rešavanje problema nedostajućih parking mesta u svim delovima grada, jeste jedan od najvećih izazova sa kojim se gradska uprava suočava. Poslednja analiza koja je rađena 2009. pokazuje da je već tada u širem gradskom jezgru na jedno parking mesto išao 1,1 automobil.

Gradonačelnik kaže da su pokazatelji još drastičniji, te da se čeka stručna analiza, odnosno, izrada kompletnog plana integrisanog upravljanja saobraćajem za Novi Sad, koji bi pokazao trenutno stanje, ali i dao smernice za dalje.

"Ta analiza će biti gotova na jesen. Ono što Grad svakako radi, jeste izgradnja podzemne garaže u Ulici Vladike Platona, između Skupštine Vojvodine i Gimnazije "Isidora Sekulić", s tim što ćemo očuvati zelenu površinu i park. Tražimo lokacije na Podbari, imamo jednu lokaciju na Limanu 1 koja je podržana i od stanara, a kao veliki izazov ostaje nam rešavanje parking na Novoj Detelinari.

Urbanisti traže modalitet za rešenje parkiranja duž samog Bulevara Evrope. Ne možemo potpuno ispraviti štetu koja je ranije napravljena kada je Grad investitorima dozvoljavao da grade stambene objekte bez obaveze da tu gradnju prati i optimalan broj parking mesta. Pokušavamo da smanjimo štetu izgradnjom novog parking prostora. Sada Grad insistira na tome da se investitori striktno pridržavaju toga da svaka stambena jedinica ima jedno parking mesto, kao i ono za određenu kvadraturu poslovnog prostora", rekao je Vučević.

izvor: rtv.rs, nstv, agencije, foto: NSinfo

Posle 18 godina rešenje za zgradu Radničkog - stiže investitor iz Beča?

POPULARNO